×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezvyčajný kvet v záhrade? Zrak pritiahne fakľa

Ak chýba vašej záhradke výrazná, neobyčajná rastlina, tak práve pre vás je Eremurus z čeľade ľaliovitých to pravé. Je plne mrazuvzdornou trvalkou s nezvyčajne vysokým jednofarebným kvetenstvom. Šľachtením však vznikli i farebne kombinované kvety.

Pochádza z okrajov púští v Ázii. Dorastá do výšky až 120 cm, niektoré druhy až do 300 cm. V našich končinách sa používa i názov fakľa, púštna ihla a podobne. Kvety sa na rastline objavujú v júni až júli. Ide o rastliny trváce s krehkými hľuznatými koreňmi zaujímavého vzhľadu (pripomínajú morskú hviezdicu).

Pozor na krehké hľuzy

Pri výsadbe musíme byť veľmi opatrní – hľuzy sú vskutku veľmi krehké. Ak aj náhodou ulomíme centrálne výbežky, iné už nenarastú. Silná stonka sa týči z prízemnej ružice úzkych listov a je zakončená hustým strapcom drobných kvetov žltých, bielych, oranžových alebo ružových. Kvety voňajú horkastou medovou vôňou.

Hľuzy sadíme na začiatku jesene (najlepšie v septembri), v období vegetačného pokoja, do jamy hlbokej aspoň 50 cm. Na jej dne by mala byť drenáž (podobne ako pri sadení korunkovky), napr. piesok, ktorým potom posypeme korene i zhora, aby korene prezimovali v suchu. Samotná hľuza by mala byť asi 15 cm pod povrchom. Jamu potom zasypeme priepustnou zeminou.

Fakliam vyhovuje slnečné stanovisko v pôde bohatej na živiny. Hnojením organickými a prírodnými hnojivami rozhodne nič nepokazíte (rastlinu postačí i jemne obsypať drvenými kravincami). Na zimu je vhodné miesto s vysadenou rastlinou posypať lístím alebo čečinou (aspoň prvý rok po výsadbe). Na jar je dôležitý dostatok vody, v lete naopak sucho. Na jar totiž rastlina rastie doslova pred očami. Vďaka postupnému kvitnutiu vám bude kvet robiť radosť aj 3 týždne.

Po niekoľkých rokoch (2–6) sa odporúča trs v období medzi augustom až septembrom vybrať, rozdeliť a zasadiť späť. Tak sa rastlina posilní, namnoží a bude bohatšie kvitnúť, zamedzíme však tiež jej zániku, pretože vďaka jej veľkosti môže obsahovať veľa vody.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa