×
Vyhľadávanie v blogoch

Plamenník je nenáročnou letničkou vhodnou i na sušenie

Ak zatiaľ nepestujete plamenník, ešte ste neobjavili všetky zaujímavé letničky. Je vhodný na záhrady i do kvetináčov. Celosia alebo plamenník dokáže ponúknuť pestré až neónové farby v spektre od bordó a cyklámenovej cez červenú, oranžovú až po žltú. Použitie samostatne i v kombinácii s inými kvetmi môže byť veľmi decentné, ak sa zameriame na jednu farbu plamenníka. Krásne kvety plamenníka môžeme zachovať i v sušenom stave.

Pestovanie plamenníka

Plamenník je nenáročnou teplomilnou letničkou, ale nemožno ho vysievať priamo. V druhej polovici marca robíme výsev na predpestovanie. Semená vysejeme na povrch pestovateľského substrátu a necháme ich navlhčené niekoľko dní pod igelitovým vreckom. K vzídeniu totiž potrebujú vysokú vlhkosť vzduchu. Po naklíčení ich môžeme zľahka poprášiť substrátom a opäť zvlhčiť. Rastlinky vyjednotíme, keď im narastú prvé pravé lístky.

"Krásne kvety plamenníka môžeme zachovať i v sušenom stave."

Na konečné stanovisko ich vysádzame po troch zamrznutých, sú totiž vďaka svojmu africkému pôvodu extrémne citlivé na mráz. Sú teplomilné, vyhovujú im teploty medzi 20 °C a 25 °C. Pri teplotách nižších ako 16 °C začínajú trpieť chlorózou, čo je však jediné ochorenie, ktoré sa na nich prejavuje. Nie sú citlivé ani na výskyt škodcov. Pozor si musíme dať tiež na premokrenie. V príliš ílovitej, vlhkej pôde môže plamenník zahnívať od koreňa. U niektorých odrôd sú kvety citlivé na dlhotrvajúci dážď a môžu hniť.

Aby mala rastlina skutočne pestré a žiarivé farby, potrebuje kvalitné hnojenie po celú sezónu. Stanovisko jej vyhovuje slnečné bez rizika podmáčania i pri dlhotrvajúcich dažďoch. Nižšie druhy sú vhodné i do truhlíc a kvetináčov – samostatne i v kombinácii s ďalšími rastlinami. Na záhone možno plamenník kombinovať ako doplnok ďalších letničiek.

Svoju krásu si vie zachovať i po usušení. Na to sa používajú hlavne vyššie odrody. Rastlina sa suší spolu so stonkou – odtrhnete ju v plnom kvete a sušíte v teple, ale nie na priamom slnku - tak, že rastlinu zavesíte dolu hlavou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa