×
Vyhľadávanie v blogoch

Ligurček lekársky dodá pokrmom lahodnú chuť

Ligurček lekársky je vysoká rastlina z čeľade zelerovitej, ktorá prevonia vašu kuchyňu a svojím vzhľadom ozdobí celú záhradu. Dorastá do výšky 100–200 centimetrov, pripomína chuť zeleru či maggi, má silný rozvetvený podzemok a dlhé korene. Byle rastliny sú silné, priame a duté s rozkonárenými vetvami po troch.

Ligurček kvitne v júli a auguste a plody má žltohnedé. Pokiaľ sa rozhodnete ligurček pestovať, vyberte mu stanovisko s humóznou a ľahkou pôdou. Miluje tiež bohatú zálievku, inak začnú jeho listy schnúť. K rastu potrebuje dostatok priestoru. 

Vysádzame ho počas marca a apríla až do konca októbra. Ideálne je vysadiť koreň ligurčeka (oddelený koreňový puk), zo semienka rastie pomalšie. Keď začne rastlina kvitnúť, ostrihajte kvetné výhonky. Kvitnutie ligurček vyčerpáva a neprospieva mu.

Najčastejšie využívame listy ligurčeka, ktoré možno sušiť alebo mraziť. V kuchyni ho môžeme pridať k mäsu, napr. do karbonátok, marinády alebo si len tak posypať zemiaky. Hodí sa do polievok. Plody sa pridávajú k nakladanej zelenine i k niektorým druhom pečiva. Podzemky ligurčeka možno kandizovať.

Súčasť čajových zmesí

Ligurček pôsobí močopudne, je teda často súčasťou čajových zmesí. Stráca sa vďaka nemu plynatosť, zlepšuje trávenie. Ocení ho hlavne staršia generácia, lebo sa ním naštartuje činnosť pečene a začnú sa rozpúšťať kamene v žlčníku. Je výbornou prevenciou proti reumatickým chorobám, odbúrava vyčerpanie a nechutenstvo.

Pozor, ligurčekom sa môžete i predávkovať, preto obmedzte jeho konzumáciu na 5 g na deň v surovom stave. Hodnota silíc sa znižuje varením a sušením, preto ho možno v tomto stave požiť až 15 g na deň.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa