×
Vyhľadávanie v blogoch

Levandule vysaďte k ružiam, odpudzujú vošky

Levanduľa je asi jednou z najobľúbenejších bylín, fialovo kvitnúce trsy zelenej voňavej rastlinky nezdobia iba francúzske Provensálsko či oblasť Stredomoria, ale aj naše záhrady. Je krásna, vonia a má liečivé vlastnosti. Levanduľa je typická dlhými úzkymi listami.

Je vyšľachených okolo 40 druhov levandúľ odlišujúcich sa vzhľadom i obsahom prírodných olejov a silíc. Krížením vznikajú ďalšie varianty, môžeme teda pestovať levanduľové kríky nízke 20 cm, ale i kry dorastajúce až do metrovej výšky. Poznáme levandule rôznych odtieňov - fialovej, bielej, kvitnúce s ružovými či panašovanými kvetmi.

Levanduľa má prirodzenú ochranu proti páliacemu slnku i hladnému dobytku, ktorému v prírode nechutí. Liečivé účinky levandule poznali už starovekí Egypťania, Gréci, Rimania i Arabi. Levanduľový olej sa používa na výrobu kozmetiky a parfumov. Väčšina dekoratívnych levandúľ, ktoré predávajú v záhradníctvach, sú letničky a našu zimu neprežijú.

Je lepšie pestovať ich preto v nádobách, v ktorých môžu vo svetlých chladných miestnostiach zimné obdobie prežiť. Levanduľu je vhodné sadiť k ružiam, odpudzuje totiž vošky. Ak dáme vetvičku sušenej levandule do skrine, ochráni šatstvo pred šatňovými moľami. Kombinácia ruží a levandúľ je i krásna.

Na starostlivosť i údržbu je levanduľa nenáročná, darí sa jej na plnom slnku. Uspokojí sa so suchšou, kamenistou a málo výživnou pôdou. V tieni bude rásť tiež, ale bude len málo aromatická a menej bude kvitnúť. Na jednom stanovisku vydrží dlho, i viac ako desať rokov.

Levanduľa lekárska

Ak budete levanduľu pestovaťnádobe na terase, nie je zas až tak nutné riešiť, ako veľmi je daný druh odolný voči mrazu. Ak budete rastliny pestovať na záhrade v záhone a bojíte sa vymrznutia, pestujte klasiku, teda levanduľu lekársku (Lavandula angustifolia), ktorá sa na pôvodných stanoviskách vyskytuje v nadmorských výškach od 800 m do cca 1300 m.

Levanduľa širokolistá a prostredná

Známa je tiež levanduľa širokolistá (Lavandula latifolia), rastie v oblastiach s nižšou nadmorskou výškou a je menej odolná voči mrazu. Krížením s levanduľou lekárskou vznikol obľúbený hybrid s radom kultivarov, levanduľa prostredná (Lavandula intermedia), ktorá je zmesou vlastností oboch druhov, obsahuje viac vonných silíc a je robustnejšia než levanduľa lekárska. Na záhrade pre ňu volíme chránené miesto. V našich podmienkach by bez problémov mala prezimovať i Lavandula x chaytorae.

Levanduľa zúbkatá

Krásnym kultivarom je levanduľa zúbkatá (Lavandula dentata) s dekoratívnymi jemne vykrajovanými lístkami, dlhou dobou kvitnutia a veľmi sladkou vôňou. Obľúbenou je i levanduľa hlávkovitá, niekedy nazývaná francúzska (Lavandula stoechas), ktorá má bohaté kvetenstvo fialovej alebo ružovej farby a kvitne od júna až do septembra.

Španielska levanduľa

Tmavšie kvetenstvo a svetlostriebristé listy má tzv. španielska levanduľa (Lavandula lanata). O trochu otužilejší je jej kríženec s levanduľou lekárskou, zaujímavý vzhľad má napríklad variant ´Quicksilver´. Nenáročná je tiež levanduľa rozoklaná, prezývaná španielske oči (Lavandula multifida), ktorú môžeme pestovať ako letničku, a ktorá sa množí samovýsevom. Má nezvyčajne delené listy, prežije bez problémov miernu zimu, rýchlo rastie a dorastá do výšky 40 cm.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa