×
Vyhľadávanie v blogoch

Kultúrnou odrodou slezu praslenatého je slez kučeravý - obrovská rastlina s jedlými listami

Slez kučeravý (Malva verticillata varianta crispa) je až 2 m vysoká rastlina pôvodom z východnej Ázie s dlaňovito laločnatými a na koncoch kučeravými listami. Asi 7 až 10 mm dlhé kvety bledoružovej až belastej farby nájdete v pazuchách listov. Kvety sa objavujú od júla do októbra. Ak na rastline necháte dozrieť semená, vyseje sa sám. Avšak semená neklíčia príliš dobre, preto sa nebojte, že by vám slez zamoril celú záhradku. Klíčivosť rastlín sa udáva do výšky 50 percent.

Vyhovujú mu pôdy stredne vlhké, priepustné. Listy sa postupne otrhávajú v období od mája až do decembra. Listy postupne dorastajú na bočných výhonkoch. Rastlinka je mierne mrazuvzdorná, prvé prízemné mrazy ju teda nespália a môžete ju využívať dlhšiu dobu podobne ako napríklad pór a ružičkový kel.

Listy i kvety sú ideálne do šalátov, polievok (posekané listy i mladé výhonky), zeleninových jedál ako je špenát, do francúzskych zemiakov, s cestovinami, môžu sa využiť ako plnené listy, do zemiakových placiek. Slez je pomerne univerzálna rastlina. Jedlý je surový i varený.

Slezový čaj

Rastlina sa dá aj sušiť na vetranom teplom mieste. Listy a kvety rozložíte na sieťku a občas prehrabnete. Sušený slez môžete potom využiť na bylinný čaj, kedy 3 lyžičky rastliny zalejete 100 ml vriacej vody, necháte 10 minút lúhovať a prípadne prisladíte. Čaj zo slezu pomáha pri prieduškových kataroch a zápaloch horných dýchacích ciest, pri dýchavičnosti, chrápaní. Pijeme ho na uľahčenie vykašliavania. Silnejší odvar možno využiť ako kloktadlo a dezinfekčný prostriedok na neotvorené rany.

Táto plodina našla svoje uplatnenie i ako krmivo pre hospodárske zvieratá, pretože dosahuje vyššie výnosy ako lucerna či ďatelina.

Slezová polievka

Uvariť si môžete i slezovú polievku, na ktorú budete potrebovať: veľkú misku čerstvých listov slezu, 1 l prevarenej vody, 1 strednú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu rozpusteného masla, soľ, čierne korenie, smotanu. Postupuje sa rovnako ako pri varení špenátovej polievky. Veľkú misu (približne 0,5 kg) umytých listov rozmixujeme alebo nakrájame najemno, zalejeme vriacou vodou, privedieme k varu a varíme asi 25 minút.

Na malom množstve rozpusteného masla opražíme cibuľku, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a vmiešame do polievky, polievku môžeme ešte raz premixovať, dochutíme soľou a korením, pridať môžeme smotanu na zjemnenie a zahustenie.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa