×
Vyhľadávanie v blogoch

Na začiatku prázdnin vysievame dvojročné rastliny

Nielen letničky vedia byť medonosné, vysejte i dvojročné rastliny, práve prišiel ich čas. Na kvety si síce budete musieť počkať do budúcej jari, ale určite to bude stáť za to. Bez včiel, čmeliakov a iného hmyzu v záhrade sa nemôžete tešiť na bohatú úrodu.

Ak chcete prilákať na záhradu hmyz a dopriať mu v budúcom roku bohatú hostinu, nemali by na vašich záhonoch chýbať rastliny s veľkým množstvom nektáru v kvetoch. 

Cheirant voňavý

Erysimum cheiri, nazývaný fiala zimná, žltá fiala či horčičník voňavý, je dvojročná alebo krátkodobá trvalka z čeľade kapustovitej. Pochádza z južnej Európy. Stanovisko by malo byť na slnku s dobre priepustnou pôdou.

Semená vysievame v polovici júna, na povrch substrátu, teplota na klíčenie musí byť minimálne 18 °C. V druhom roku na konci apríla rastlina rozkvitá silno voňavými, žltými, hrdzavo až vínovočervenými kvetmi. Kvitne až do augusta. Pestovať ho možno i na balkóne v črepníkoch, dorastá do výšky 25 až 70 cm.

Hadinec obyčajný

Echium vulgare môže byť niekedy i krátkodobou trvácou bylinou. Nájdeme ho takmer v celej Európe, na slnečných lúkach a stráňach i na rumoviskách či v suchých lesoch. Najprv vytvára listovú ružicu, v druhom roku dorastá do výšky až 100 cm.

Zvončekovité kvety modrofialovej farby sa objavujú od mája do októbra. Koreň môže dosiahnuť hĺbku až 250 cm, nie je teda náročný na zálievku a vodu si dokáže zadovážiť sám. Semená vysievame počas júna. Je ideálnou nektárodarnou rastlinou s vysokou cukornatosťou, veľmi obľúbenou hlavne včelami a čmeliakmi.

Psojazyk lekársky 

Cynoglossum officinale je pôvodný európsky druh, rastie na okrajoch polí a poľných ciest, na suchých trávnikoch, pasienkoch alebo rumoviskách. V prvom roku sa iba objaví listová ružica a až v druhom roku rozkvitá na priamej vetvenej byli.

Dorastá do výšky až 60 cm a kvitne červenými alebo fialovými kvetmi, väčšinou počas mája až júla. Množiť sa dá semenami, ktorých jedna rastlina vytvorí až dve tisícky. Priamy výsev na záhony robíme v polovici júna do hĺbky približne 1 cm. Hlbšie vysiate semeno už nevyklíči. Psojazyku vyhovuje vlhšia pôda.

POZOR: celá rastlina je toxická pre ľudí i pre zvieratá!

Zvieratá si ju však na pastvine väčšinou nevšímajú, má totiž chlpaté listy. Psojazyk je považovaný za invazívny druh, preto by ste ho nemali nechať šíriť zo svojej záhrady do voľnej prírody.

Smohla lekárska 

Anchusa officinalis je pôvodným európskym druhom, rastie v hlinito-piesčitých pôdach na suchých lúkach, na okrajoch polí a poľných ciest. Vyhovuje jej slnko a priepustná pôda.

Vysieva sa v polovici júna, v prvom roku vytvorí listovú ružicu a v druhom roku rozkvitá modrými až fialovými kvetmi. Kvety sa objavujú od mája do septembra.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa