×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie kaktusov nie je náročné, stačí im vyhovieť v zopár dôležitých nárokoch

Nekvitnú, hnijú a zle rastú, niekde robíme chybu. Ale kde? Kaktusy sú nenáročné a veľmi vďačné rastliny na pestovanie, vyžadujú len trochu starostlivosti. Kaktusy potrebujú k životu priame slnečné svetlo. Vyhovuje im parapet južných, západných a východných okien, kde sú čo najbližšie sklu.

Ak máme napríklad stôl priamo pri južnom okne, znesie tento pichliač aj miesto vzdialené až 50 cm od okna. V lete znesú kaktusy pobyt na parapete pri okne, na balkóne, kde im však nesmie hroziť premokrenie počas výdatných dažďov. Kaktusy ideálne zalievame navečer – lepšie raz dôkladne ako často a mierne.

Substrát navlhčíme, necháme odtiecť vodu, ktorú vylejeme i z podmisky a zasa týždeň nezalievame. Zalievame odstátou vodou, najlepšie mäkkou. Substrát kaktusom namiešame z minerálnej drte, ostrého piesku či škvary a kvalitnej záhradnej zemine v pomere 1 : 1. Ak presádzame kaktusy pravidelne každý rok, nehnojíme ich, živiny prijímajú zo substrátu. Ak nie, stačí hnojivová zálievka maximálne trikrát do roka počas vegetačného obdobia.

Kaktusy presádzame najlepšie skoro na jar alebo v lete, počas stagnácie rastu. Rastlinu vyberieme, zbavíme starého substrátu, korene necháme niekoľko dní preschnúť, aby v novej pôde nehnili, potom ich zasadíme. Nádobu volíme len o trocha väčšiu než bola pôvodná. Zalejeme asi za štrnásť dní od presadenia.

Od októbra kaktusy začneme zimovať – mali by prejsť prirodzeným poklesom teplôt. Ak ich pestujeme na okennom parapete balkóna, o postupný pokles teplôt sa postará príroda sama. Kaktusy zimujeme pri teplote 8 – 12 °C úplne bez zálievky, na svetle i v tme. Nevyhovuje im horúco v byte.

V marci začneme s jarným budíčkom 

Kaktusy prenesieme do tepla, dáme na južné, západné či východné okno a pomaly ich necháme prebúdzať. Keď sa objaví zelený vrcholček a nové tŕne, zalejeme kaktus teplou vodou (asi 50 °C).

Kaktusy môžeme množiť výsevom semien – urobíme ho do špeciálneho substrátu (má 2 diely jemného piesku a 1 diel zeminy) v plastových boxoch, kde vytvoríme mikroklímu skleníka. Semená vysejeme na povrch substrátu - ten má asi výšku 2 cm, musí byť dobre nasiaknutý vodou.

Zasypávame iba semená kaktusu Opuncie. Box dáme na teplé, svetlé miesto (priame slnko nám semená či sadeničky môže ale zničiť). Chladnomilné druhy klíčia pri teplotách okolo 25°C, teplomilné druhy pri teplotách nad 30°C. Sadenice presádzame prvý krát, až keď majú pol centimetra. Substrát by mal byť stále vlhký.

Najčastejšie pestované kaktusy sú Opuncie, Astrophytum, Echinocactus, Echinocereus, Mammillaria, Gymnocalycium, Lobivia, Rebutia

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa