×
Vyhľadávanie v blogoch

Každá rastlina potrebuje kvalitný substrát. Vyberajte zo širokej ponuky

Výberom správneho substrátu podporíme zdravie a krásu pestovaných rastlín. Podľa čoho vhodný substrát vybrať a ako sa vôbec v širokej ponuke orientovať? Nie je lepšie namiešať si substrát vlastný?

Aký substrát je vhodný na predpestovanie sadeničiek? Správny substrát je pre úspešné pestovanie základom - každá rastlina má špecifické nároky na jeho vlastnosti a kvalitu, ktoré musíme pri výsadbe zohľadniť – rododendróny a azalky nebudú rásť v pôde bohatej na vápnik, mäsožravé rastliny potrebujú substrát chudobný na živiny, kaktusy substrát vysokopriepustný.

V záhradníctvach i internetových obchodoch je dnes možné kúpiť pre každý druh rastliny ten správny typ substrátu. Nie vždy je však úplne jasné, aký substrát na čo použiť, a nie vždy majú substráty, ktoré sú na prvý pohľad rovnaké, ale sú od rôznych výrobcov, to isté zloženie.

Ak sa budete v substrátoch orientovať a vedieť si základné typy substrátov pripraviť, máte pri pestovaní rastlín takmer vyhraté. Rastliny sa odvďačia zdravým, bujným rastom a pekným vzhľadom.

Jednodruhové substráty

Substráty delíme na jednodruhové (to je napr. záhradná zemina či rašelina) a viaczložkové. Kvalitná výživná záhradná zemina je základom väčšiny substrátov. Udrží potrebné množstvo vlahy po dostatočne dlhú dobu, ale zároveň je vzdušná a dobre priepustná, tak aby nezostávala po zálievke premokrená. Má aj neutrálne pH. Ďalšími prímesami potom môžeme určité parametre zeminy upravovať.

Jednodruhové substráty využívame väčšinou u rastlín so špecifickými nárokmi na pestovanie (napr. mäsožravé rastliny) alebo tam, kde by bola príprava zmesí zbytočná – ak máme na záhrade kvalitnú, dobre priepustnú a dostatočne výživnú zeminu, nie je treba pridávať substrátové prímesi a s úspechom tam môžeme pestovať väčšinu bežných kvetov či zeleniny.

Viaczložkové substráty

Viaczložkové substráty používame vtedy, keď rastlinám „priemerná“ záhradná zemina nevyhovuje. Substráty bývajú zostavené z niekoľkých zložiek, ktoré musia byť optimálne vyvážené podľa požiadaviek rastlín - iné zloženie bude mať substrát pre výsev a množenie, iné bude pre pestovanie balkónových kvetov a iné napr. pre kaktusy.

Substrát musí byť namiešaný podľa toho, ako výživnú, vzdušnú či priepustnú zeminu rastliny vyžadujú, aké potrebujú pH (t. j. ako kyslú či zásaditú pôdu potrebujú) či ako sú náročné na živiny.

Základom je poznať, aké nároky rastliny majú a vedieť aj ako rôzne zložky ovplyvňujú celkové vlastnosti substrátu. S potrebnými znalosťami a skúsenosťami si potom môžete pre rastliny pripraviť substrát presne na mieru.

Pre aké rastliny je aký substrát vhodný a v akom pomere možno miešať jednotlivé zložky, nájdete v rôznych záhradníckych „kuchárkach“.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa