×
Vyhľadávanie v blogoch

Maky okrasné budú dominantou kvitnúceho letného záhona

Určite ste si v detstve robili bábiky z vlčieho maku. Na makových poliach sa pestujú maky hlavne pre olejnaté semená (nielen do buchiet), na okrajoch polí s obilím sú zasa maky krásnou burinou, i keď v dnešnej dobe už málo viditeľnou. Ako z maku siateho, tak i z vlčieho boli vyšľachtené krásne varianty na okrasu v záhrade.

Všetky druhy maku (okolo stovky druhov a odrôd) majú jeden spoločný znak – vo svojom tele i v plodoch obsahujú mliečnice, ktoré pri poranení ronia latex obsahujúci ópiové alkaloidy (napr. morfín, kodeín, papaverín, narkotín a iné – celkovo asi 40 alkaloidov), tie sú často využívané v lekárstve, ale i zneužívané na výrobu nebezpečnej drogy – ópia.

Makové semená bohaté na olejnaté látky sa u nás používajú na lisovanie oleja za studena i pri príprave potravín v pekárstve a cukrárstve.

Pestovanie maku

Maky, je jedno či okrasné či siate, vyžadujú slnečné stanovisko a dobre priepustné, vápenaté až neutrálne pôdy. Hlavne vytrvalé druhy majú rady zároveň dostatočne hlboké a výživné (alebo pravidelne hnojené) pôdy. Rastliny sú zväčša pomerne odolné voči suchu. Maky sa množia hlavne výsevom, vytrvalé druhy i delením trsov alebo koreňovými odrezkami.

Mak vlčí

Maky môžeme rozdeliť na jednoročné (letničky) a vytrvalé druhy. Jednoduché červené kvety má planý mak vlčí (P. rhoeas), ktorý je pôvodom z Orientu, no u nás sa považuje za pôvodný druh.

Záhradkári ho nemajú radi, pretože je odolnou poľnou burinou. Z planého vlčieho maku bolo vyšľachtených veľa zaujímavých záhradných odrôd. Výška letničiek je okolo 60–100 cm.

Majú jednoduché a plné kvety, vo farbách rôznych odtieňov červenej, ružovej až oranžovej, bielej s farebným lemovaním. Kvitnú v júni až júli.

Mak siaty

Medzi jednoročné rastliny patrí mak siaty (P. somniferum) a jeho odrody. Je najčastejšie využívaný v poľnohospodárstve na produkciu semien i ópiových alkaloidov. Pestovaný človekom bol už v staroveku.

Kvety má zväčša v rôznych odtieňoch bielej a fialovej či v ich kombinácii. Vyšľachtených je mnoho odrôd s veľkými kvetmi (okolo 10 až 15 cm) v bielej, ružovej, červenej či fialovej farbe.

Kvety môžu byť plné i jednoduché, so strapatými a rozoklanými i hladkými zvlnenými okrajmi. Kvitnú v júni až júli a vydržia na rastline asi 14 dní. 

Mak východný

Stále viac populárne sú vytrvalé okrasné druhy makov, zvlášť tie väčšieho vzrastu s veľkými, nápadnými, farebnými kvetmi. Najčastejšie sa pestuje mak východný (P. orientale) pôvodom z Malej Ázie. Je vysoký okolo 100 cm s kvetmi oranžovej až červenej farby uprostred s čiernou škvrnou.

Mak záhradný

Papaver pseudo–orientale dorastá do výšky cez 100 cm a má veľmi variabilné kvety, najčastejšie červenooranžové s čiernou škvrnou uprostred. Občas je škvrna svetlejšia alebo úplne chýba a kvety môžu byť sfarbené doružova či dohneda.

Skalkové druhy

Vhodným kultivarom maku možno oživiť i skalku. Skalkové druhy sú prevažne vytrvalé, menšieho vzrastu (okolo 10 až 40 cm) a nie sú náročné na výživu. Sú odolné voči suchu, preto ich môžeme vysadiť na slnečné kamenisté skalky či svahy i na zelené strechy.

Zaujímavý je kultivar Papaver alpinum, 8 až 12 cm vysoký druh so žltými, oranžovými či bielymi kvetmi, alebo Papaver atlanticum, 10 až 40 cm vysoká rastlina s oranžovočervenými kvetmi, ktorý pochádza z horských oblastí Maroka. 

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa