×
Vyhľadávanie v blogoch

Najvďačnejšie jarné kvety v mnohých kultivaroch – narcisy

Narcis je viacročná bylina vysoká 8 až 60 cm prezimujúca podzemnými cibuľami.

V súčasnosti existuje okolo 10 000 odrôd. Sú obľúbené nielen pre svoju nenáročnosť, ale aj pre svoju jednoduchú krásu. Záplava kvetov rastúca v trsoch rozžiari najčastejšie žltou alebo bielou farbou záhony záhrad, skalky, trávniky a v neposlednom rade aj okenné hrantíky.

Niektoré druhy sú vhodné na pestovanie na miestnostiach, iné skôr na vonkajšie pestovanie. Obvykle kvitnú od februára do mája. Avšak doby kvetu sa môžu s každou odrodou meniť. Najlepšie rastú v stredne ťažkej priepustnej pôde. Pri sadbe je vhodné nasypať pod cibuľu piesok.

Vonkajšie pestovanie

Cibule sadíme v septembri alebo októbri, kedy je teplota okolo 5 ° C a asi 15 - 20 cm hlboko podľa veľkosti cibule. Všeobecne platí, že cibuľa by mala byť zakrytá vrstvou pôdy, ktorá zodpovedá dvojnásobku jej veľkosti. Cibule ponecháme na stanovišti tak dlho, kým sa im dobre darí.

Po odkvitnutí a po odumretí listov je dobré cibule vyrýpnuť zo zeme a skladovať ich v izbovej teplote a v suchej rašeline až do jesene, kedy sa zasadia do voľnej pôdy. Z takto ošetrených cibulí potom v ďalšom roku vyrastú rastliny s väčším množstvom kvetov.

Kvitnúce puky prenášame do miestnosti obvykle v období vianočných či veľkonočných sviatkov. Tieto rastliny môžeme po odkvitnutí vysadiť do záhrady, kde budúci rok vykvitnú.

Vnútorné pestovanie

Do kvetináča vysádzame niekoľko cibulí blízko seba a z hliny necháme vyčnievať len krčky. Keď sa objavia puky, prenesieme kvetináče do osvetlenej miestnosti, nie však na priame slnko.

Vyžadujú tiež primeranú a vyrovnanú teplotu vzduchu okolo 15 ° C a stále vlhkú pôdu, nesmieme ich však preliať. Hnojenie by malo byť pravidelné.

Porovnanie druhov narcisov

Názov

Farba

Doba kvetu

Narcis Canaliculatus

žltá/oranžová

neudáva sa

Narcis February Gold

sýtožltá

február

Narcis Hawera

žltá

marec-apríl

Narcis Pueblo

biela

neudáva sa

Ismene biela

biela

máj-jún

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa