×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si liečivé kry v záhrade

Existujú kry, ktoré sú krásne na pohľad, odolné, nenáročné a ich plody sú nielen chutné, ale aj liečivé. Jeseň je správny čas na ich výsadbu.

Dráč

Berberis je rod zahrňujúci asi 450 – 500 druhov opadavých alebo stále zelených krov. Je to vysoký tŕnistý ker s podobnými červenými plodmi ako má drieň. Dráče Berberis microphylla alebo Berberis heterophylla (nazývaný Calafate) a Berberis darwinii (nazývaný Michav) sú dva druhy rastúce v Patagónii v Argentíne a Chile, ich červené plody sú jedlé a sú využívané na výrobu marmelády a nálevov.

Calafate a Michav sú symboly Patagónie. Dozrievajú tiež na jeseň. Plody, ktoré sú kyslasté, majú vysoký obsah vitamínu C a okrem šťavy a zaváranín je výborné takisto víno či čaj proti nachladeniu z dráča. Dráč je možné tiež kombinovať so šípkami.

Čerstvé plody naložené v mede sa používajú proti horúčke, listy dráča sa niekedy pridávajú do šalátu, ale je dobré pamätať si, že ich môžeme užiť iba v malom množstve – obsahujú totiž jedovatý alkaloid berberín, ktorý sa vyskytuje napríklad aj v opuncii alebo v rebríčku.

Okrem priaznivých účinkov berberínu na pečeň sa tiež uvádza schopnosť zabíjať Candidu a chlamýdie. S požitým množstvom to rozhodne netreba preháňať, predsa len ide o jed!

Ostružina malinová

Rubus idaeus niekedy nazývaný tiež maliník je listnatý opadavý ker až 2 metre vysoký s prútovými výhonmi a patriaci do čeľade ružovitej. Najlepšie sa mu darí v hlbokej, vlhkej humóznej a priepustnej pôde. Dobre odvodnenie je zásadné, ale príliš suchá pôda je rovnako nevyhovujúca ako príliš vlhká.

Pôdu pred výsadbou musíme zbaviť vytrvalých burín. Život priemerného kra ostružiny malinovej je 8 – 15 rokov, ak mu niektorá z chorôb životnosť významne nezníži. Najlepšie ovocie rastie na chladných a tienistých miestach (napr. v tieni pri múre alebo pod stromami).

Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú cenené hlavne pre obsah antioxidantov, používajú sa pri horúčkach a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma), zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov.

V liečiteľstve sa používajú sušené listy ostružiny – výluhy sa používajú na kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny a k potieraniu kožných ochorení. Dostatok plodov maliny sa tiež jedol pri tuhej stolici. List sa zbiera kým je mladý a suší sa v tenkej vrstve, pretože sa ľahko zaparuje.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa