×
Vyhľadávanie v blogoch

I na jeseň môže byť záhrada rozkvitnutá

Nielen farebná paleta jeseňou sfarbeného lístia môže skrášliť záhradu. Niektoré jesenné kvety sú navyše odolné voči slabým mrazom a ich zoznam nie je krátky. Teraz je taktiež ideálny čas na výsadbu či rozsadenie trvaliek. Rastliny, ktoré vám predstavíme, sú na starostlivosť nenáročné.

Rudbekia

Veľmi populárna je rudbekia (echinacea). Rudbekií je viac ako dvadsať druhov – od nízkych s výškou od 25 cm až po vysoké 2 metre, všetky rastú v trsoch. Patrí sem i veľmi liečivá Echinacea purpurová. Jej liečivé vlastnosti sa využívali už v minulosti, ale zároveň je pre svoju jedovatosť nebezpečná pre pastevné zvieratá. Do Európy sa rudbekia dostala v 17. storočí. Kvety sa skladajú z tmavého vypuklého stredu a jazykovitých okvetných lístkov, ktoré môžu byť jednoduché alebo plnokveté a sú vo farbách od sýtožltej cez oranžovú až po hnedo-červenú.

Rudbekietrvalky, ktorých pestovanie je jednoduché. Milujú slnečné stanovisko a hlinito-piesčité, vlhké, priepustné pôdy. Pravidelne ich zalievame a hnojíme hlavne v letnom období. Podporíme tým bohaté kvitnutie. Ani kvôli svojej výške nepotrebujú oporu, pretože stonky sú dostatočne pevné. Po odkvitnutí alebo skoro na jar ich zostrihnite, sú mrazuvzdorné do -39 °C.

Rudbekia strapatá (Rudbeckia laciniata) – pôvodom zo Severnej Ameriky, má plazivý drevnatý podzemok, dorastá až do 2 metrov a kvitne od júla do septembra, kvety majú okolo 10 cm v priemere. Z kultivarov rudbekie strapatej patria medzi najzaujímavejšie až dva metre vysoká Double Gold s plným sýtožltým kvetenstvom a nižšia, asi metrová Goldquelle s kvetmi, ktorých okvetné lístky sa smerom do stredu zužujú a ohýbajú sa k zemi.

Rudbekia žiarivá (Rudbeckia fulgida) – takisto je pôvodom zo Severnej Ameriky, je o niečo nižšia – 70 až 110 cm, jej trs je veľmi pevný a na rozdiel od iných odrôd sa neláme, kvitne od augusta do septembra sýtožltými kvetmi s guľovito vypuklým hnedým stredom (terčom), ktorým kvetina vábi motýle a iný hmyz na opeľovanie. Odrodou rudbekie žiarivej je R. fulgida var. sullivantii cron., ktorej kultivar Goldsturm má až 12 cm veľké kvety s hnedým stredom. Asi metrová odroda R. fulgida var. deami perdue a 60 centimetrová R. fulgida var. speciosa perdue majú kvety o niečo menšie, ale zato kvitnú už v júli. ´Viette’s Little Suzy´ a ´Pot of Gold´ sú kultivary kompaktných tvarov.

Rudbekia trojlaločná (Rudbeckia triloba) - rastie až do výšky 150 cm, bohato sa rozvetvuje a kvitne drobnejšími žiarivo žltými kvetmi.

Rudbekia jasná (Rudbeckia nitida) - rastie na vlhkých miestach a dosahuje vyššiu výšku ako iné kultivary. Odroda 'Herbstsonne' dosahuje výšku až 200 cm a má vzpriamený, nepoliehavý vzrast, kvitne od augusta do septembra žltými úbormi kvetov, ktorých okvetné lístky sú pomerne široké a zľahka previsnuté nadol. 

Echinacea purpurová (Echinacea purpurea) - je až 1 meter vysoká vytrvalá bylina. Pôvodom je zo Severnej Ameriky. Pôvodný druh má priamu, chlpatú byľ, stopkovité listy sú kopijovito vajcovité, drsne chlpaté a majú pílovité okraje, jednotlivé kvety vykvitajú na koncoch stoniek od júna do augusta, sú zložené z jazykovitých, ružových okvetných lístkov a rúrkovitých hnedých kvietkov na vyklenutom kvetnom lôžku uprostred. Rudbekie sa ujmú hlavne v zmiešaných trvalkových záhonoch vo väčších skupinách. Sú atraktívne pre motýle.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa