×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinky od A do Z, alebo nie je bylina, aby na niečo nebola

Cesnak kuchynský je významnou rastlinou, používanou od pradávna v ľudovom liečiteľstve - jeho pozitívne účinky v boji proti črevným ochoreniam, antiparazitické a diuretické účinky boli známe už v starovekom Egypte. V období staroveku boli účinky cesnaku pri liečbe ochorení srdca a artritických ťažkostiach vyzdvihované aj v Indii. Je používaný zrejme už dlhšie ako 4000 rokov. Predpokladá sa, že európske kultúry cesnak prevzali od Rimanov.

Dodnes sú uznávané jeho antibakteriálne a antiseptické účinky, ktoré sú predovšetkým spojené s produktami hydrolýzy sírnatých silíc alliínu a alicínu. Bol potvrdený i priaznivý účinok cesnaku na metabolizmus lipidov, čo pomáha pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

Cesnak má i hypoglykemický a protinádorový efekt a veľmi priaznivo pôsobí na imunitný systém. Cesnak tvorí v priemere 65 % vody. Sušina obsahuje sírnaté silice, bielkoviny, vlákninu, fruktózu, voľné aminokyseliny, ďalej pomerne veľké množstvo saponínov, fosforu, síry, draslíka, selénu, zinku a vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B.

Ako cesnak užívať, aby liečil?

Najlepší je v čerstvej forme. Je možné naložiť ho tiež do medu alebo pridať do čajovej zmesi s klinčekom, výborná je i šťava z čerstvého cesnaku či cesnakový olej, na trhu sú k dispozícii aj najrôznejšie cesnakové tinktúry či pilulky. Ak budete cesnak pestovať na záhrade, predplodiny by nemali byť z tej istej čeľade ako je cesnak, nevhodnou predplodinou je teda napr. cibuľa, pór, pažítka atď.

Vhodnou predplodinou sú napríklad zemiaky, po ktorých je pôda dobre prehnojená a kvalitne hlboko spracovaná. Za predpokladu, že neboli jahody napadnuté háďatkom zhubným, možno cesnak pestovať i po nich. Cesnak na jednom mieste nepestujeme opakovane každý rok - hrozí nielen únava pôdy a postupné zníženie výnosu, ale hlavne zamorenie pôdy chorobami a škodcami (optimálny odstup medzi pestovaním cesnaku na rovnakom mieste je 4 roky).

Pôda by nemala byť premokrená. Stanovisko vyberáme slnečné, úspešne ho možno pestovať ako v piesčitých, tak i v ťažkých pôdach. Cesnak neznáša priame hnojenie čerstvým hnojom, zároveň je však pomerne náročný na obsah živín v pôde, preto sa zaraďuje do druhej trate. Pôdu možno pred výsadbou hnojiť zeleným hnojením. Miesto, kde bude cesnak, je vhodné pokosiť a preoráva sa asi 2 mesiace pred výsadbou cesnaku.

Pred výsadbou môžeme na pôdu aplikovať rozložený hnoj s predpokladom, že bude správne rovnomerne premiešaný s ornicou, ďalej je možné hnojiť kompostom alebo močovkou. Z priemyselných hnojív možno použiť kombinované hnojivá s obsahom síry. Cesnak nemá rád chlór, preto je treba vyberať hnojivá s jeho nízkym obsahom. Prednosť dáme hnojivám s draslíkom vo forme síranu draselného (síru potrebuje cesnak pre tvorbu silíc), napr. Cererit, naopak menej vhodné je NPK, ktoré obsahuje draslík vo forme chloridu draselného.

Náš tip – Cesnakový čaj

Prevarte liter vody, nechajte mierne vychladnúť a pridajte 4–5 najemno nakrájaných strúčikov cesnaku, čerstvú citrónovú šťavu a podľa chuti med, pite 3–4 šálky denne teplé aj studené. Čaj už znovu neprevárajte, stratil by účinky.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa