×
Vyhľadávanie v blogoch

Je tu obdobie padania listov

Namiesto fitness centra pokopte záhony, je to namáhavá práca, pri ktorej spálite veľa kalórií. Hlbokým rytím pripravíte plochy pre zeleninové a trvalkové záhony, ktoré založíte až na jar. Hrubé hrudy dobre zachytávajú zimnú vlahu, zbavíte sa časti buriny, a pôdu ešte aj prevzdušníte. Na jeseň je vhodné pripraviť tiež plochu pre budúci trávnik, a to vrátane terénnych úprav, ak ich máte v pláne. Okrasné trávy pred zimou zviažte, aby sa lepšie vysporiadali so zimou. Väčšina tráv je zo stepí a vyhovujú im podmienky trochu odlišné od tunajších. Nízke teploty im nijak zvlášť neprekážajú, horšie ale odolávajú zimnej vlahe, ktorú vo svojej domovine nepoznali. Na zimu sa musia teda zviazať a okolie trsov je vhodné prikryť napr. vysokou vrstvou lístia.

Niektoré skalničky a iné záhradné rastliny pochádzajúce z podobných podmienok majú i podobné nároky, zo známejších je to napr. fakľa (Eremurus) alebo obľúbená levízia (Lewisia). Pred výsadbou si pomôžeme prípravou stanoviska – dobrým odvodnením a vysokou vrstvou drenáže pod koreňmi. Ak máte v záhrade okrasné jazierko, pred opadaným lístím ho ochráni cez neho voľne preložená si

V novembri sieť zložte a lístie vysypte na kompost, aby sa nezačalo vo vode rozkladať. Pokiaľ nie je jazierko hlbšie ako 80 cm, čo sa považuje za bezpečnú hĺbku, kde už nemrzne, vyberte z neho pred zimou i koše s citlivými rastlinami, napr. lekná. Pri prvých mrazoch nemusíte ihneď vylievať sudy na zalievanie, teploty pár stupňov pod nulou ich nepoškodia.

Nazhromaždenou dažďovou vodou postupne zalievajte čerstvo vysadené stromčeky, živý plot, ruže i staršie ovocné a ihličnaté stromy. Vodu nevylievajte nikdy na záhon naraz, desiatky litrov vody by len rozbahnili pôdu a rastliny by ju tak či tak nestačili koreňmi absorbovať.

Ak máte na záhrade orech, ale pri zbere ste narazili na množstvo čiernych orechov s pevne prischnutým obalom, je váš orech nakazený hubovým ochorením – antraknózou. Nakazenie je dané hlavne priebehom počasia, ale tiež slabým oslnením príliš hustého stromu. Na jar ho preto prerežeme. Teraz sa zamerajte len na upratanie lístia v okolí. Pokiaľ sú škrupiny orecha slabé a spojovací šev je zle uzavretý, značí to nedostatočný obsah vápnika v pôde. Priestor pod korunou orecha teda povápnite dolomitickým vápencom, aby sa vápnik dostal so zimnou vlahou do pôdneho profilu a ku koreňom.

Pokiaľ ste kúpili zásobu zemiakov na zimné uskladnenie, vysypte ich z vriec a rozdeľte do prepraviek podľa veľkosti. Pri tom samozrejme vytrieďte i hľuzy napadnuté hnilobou – tie mechanicky poškodené a preseknuté. Zhnité kusy ihneď zlikvidujte. Pred uskladnením prezrite i cibuľu a cesnak – zbežne skontrolujte hmatom krčky a pevnosť cibuliek. Tie mäkké okamžite vyhoďte, nie sú vhodné ani na kuchynské spracovanie. Zazimujte citlivé rastliny v nádobách.

Do chladnej miestnosti uskladňujte iba rastliny zo subtropických oblastí, ako napr. oleander, durman, olovník, olivovník alebo mandevilu. Rastliny z našich klimatických pásiem môžu kľudne zostať cez zimu vonku (napr. krušpány, vavrínovce, mahónie a bršleny z rastlín vždyzelených, z kvitnúcich drevín napr. ruže na kmienku, rododendróny, orgovány, kaliny alebo sakury). Chránime len ich korene, ktoré sú v nádobách vystavené výrazne horším podmienkam než vo voľnej pôde.

Nádoby obalíme izoláciou a korene chránime nástielkou, vhodné je i podloženie nádob doskou, aby do nich chlad neprechádzal od zeme. Rododendróny, vavrínovce a iné vždyzelené rastliny s veľkými listami chráňte navyše zástenou pred mrazivým vetrom a slnkom, ktoré ich listy môžu poškodiť (stačí i obyčajná netkaná textília, ktorú cez ker prehodíte). V chladných dňoch bez mrazov vždyzelené rastliny mierne zalievajte, aby ste im nahradili straty vody transpiráciou.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa