Niektoré druhy zeleniny môžu ostať na záhone celú zimu

Niektoré druhy zeleniny môžu ostať na záhone celú zimu

Čerstvú zeleninu tak môžete mať zo záhona po celé obdobie, bez ťažkostí totiž odolá mrazom a môžete ju zberať, kedykoľvek sa Vám zachce. Ktorá to je? Počas zimného obdobia sa zberá napríklad zimná kapusta, zimná cibuľa, zimný šalát, špenát, petržlen, čierny koreň, paštrnák alebo valeriánka. Najobľúbenejší a najpestovanejší je ale kučeravý kel, pór a ružičkový kel. Svojou otužilosťou, vďaka ktorej je možné ho zberať i v zime, ale i svojím vzhľadom (vďaka machovito skučeraveným listom je veľmi dekoratívny) je výnimočný kučeravý kel.

Kučeravý kel je blízkym príbuzným kelu a pestuje sa už od staroveku. Okrem zeleného sú vyšľachtené i modročervené, červenohnedé a pestrolisté odrody. Na pôdu nie je vôbec náročný, vysieva sa v jarných mesiacoch na záhony ako následná plodina, napríklad po mrkve, šaláte alebo karfiole. Znáša mrazy až -15 °C a pokiaľ ho skôr neskonzumujete, často vydrží na záhonoch až do jari. Listy zberáme zospodu rastliny a využijeme ich, i keď sú namrznuté. Odrodou vhodnou pre zimné prezimovanie je napr. ΄Winterbor F1΄, ktorá dobre odoláva mrazom. Jeho použitie v kuchyni je všestranné, pripravujú sa z neho polievky, prílohy, plnené listy a karbonátky, upravuje sa i ako dusený a zahustený strúhaným zemiakom, zapekaný či smažený.

Pór je pôvodom z Prednej Ázie, odkiaľ sa rozšíril hlavne do Číny, Japonska a Kórei. Podľa rímskeho cisára Nera pôsobil na silu hlasu a chrabrosť vojakov. Pozor na to, zimu prečkajú iba odrody zimného póru, ktoré sa častejšie pestujú i u nás. Sú kratšie a mrazuvzdorné. Na stanovisko nie je náročný, ale úspešne ho možno pestovať iba v hlbokých pôdach dobre zásobených živinami a humusom. Pre zber v zime a na jar ho vysievame koncom apríla a sadenice póru potom vysádzame po skorých zeleninách alebo skorých zemiakoch v júni až začiatkom júla. Predpestované sadenice sa sadia do rýh hlbokých aspoň desať centimetrov a vzdialených 30–40 centimetrov. Po výsadbe rastliny dobre zalejeme, a akonáhle sa ujmú, prihrnieme k nim pôdu. Zimná odroda ΄Elephant΄ sa zberá postupne od októbra až do jarných mesiacov nasledujúceho roka. Využitie v kuchyni je široké – pór môžete smažiť v trojobale, pripraviť z neho polievky, omáčky, slaný koláč, patrí i do čínskych pokrmov, je možné ho zapekať so salámou, zemiakmi a vajcami a hodí sa i k sójovému mäsu. Vitamíny však najlepšie využijete z čerstvého póru.

Ružičkový kel je najmladším druhom hlúbovej zeleniny. Podľa prvých písomných zmienok z konca 16. storočia sa o ňom píše ako o „vzácnom, ale nepotrebnom druhu kelu s mnohými malými ružičkami“. V súčasnosti sa najviac pestuje v západnej Európe a USA. Vyhovujú mu stredne ťažké hlinité humózne pôdy. Pestujeme ho v prvej trati a vyžaduje dostatok živín a výdatnú zálievku, obzvlášť koncom leta. Neskoré odrody vysievame na dobre pripravené záhony koncom apríla alebo začiatkom mája v štipkách do sponu 50 x 60 centimetrov. Predpestované sadenice vysádzame od polovice júna. Aby bol vývoj ružičiek rovnomerný, odporúča sa koncom augusta či v septembri ulomiť rastový vrchol. Kel zberáme podľa potreby. Pre zimné pestovanie je vhodná odroda ΄Groninger΄, ktorá dobre znáša i silnejšie mrazy. V kuchyni ho využijeme na prípravu polievok, ako prílohu k ryži a mäsu, vhodný je i do čínskych pokrmov, k sójovému mäsu, ale i na prípravu šalátu, možno ho zapekať i smažiť.

Publikované dňa 2020-11-23

Menu