×
Vyhľadávanie v blogoch

Pripravte sa na výsadbu cesnaku

Ak nemáte radi cesnak kupovaný a dovážaný z neoverených zdrojov, vysaďte si vlastný. Práve nastáva ideálny čas na jeho výsadbu. Základom úspechu je kvalitné sadivo. 

Úloha č. 1 - v overenom obchode zožeňte kvalitné sadivo. Ak ho nezoženiete, môže sa stať, že výsadba nevydrží ani do jari a zo zberu nebude nič.

Úloha č. 2 - pred výsadbou je potrebné cesnak namoriť prípravkom proti škodcomhubovým ochoreniam. Hlavičky cesnaku rozdelíme na strúčiky a vyradíme tie, ktoré sú poškodené. Tie, ktoré budeme sadiť, najskôr namočíme do prípravku s obsahom síry (napr. do Sulky). Strúčiky v roztoku ponecháme 6 až 12 hodín, potom ich vyberieme a necháme uschnúť. Takto sú pripravené na výsadbu.

Úloha č. 3 – správna výsadba. Ideálnym obdobím na sadenie cesnaku je obdobie od novembra do decembra. Sadiť musíme tesne pred tým, než pôda zamrzne, určite nie skôr, než teplota pôdy trvalo klesne pod 9 °C. Ak by sme zasadili strúčiky skôr, hrozí, že ich napadne „fuzariová hniloba“, ktorá spôsobuje vädnutie a následne odumieranie rastlín.

Rady na sadbu cesnaku

Pamätajte: čím skôr budete cesnak sadiť, tým viac do hĺbky, t. j. v decembri stačí hĺbka cca 4 cm. Cesnaku budú prospievať stredne ťažké, hlinité pôdy, ktoré majú stredne vysoký obsah živín. Cesnak neznáša priame hnojenie organickými hnojivami a prílišné hnojenie dusíkom, možno ho však hnojiť sírnatými hnojivami, ktoré mu vyhovujú.

Stanovisko by malo byť umiestnené na teplom, slnečnom a vzdušnom mieste. Nie je vhodné cesnak, ale ani iné cibuľoviny sadiť na miesto, kde v rozmedzí 4 až 5 rokov už raz rástli. Ak vašu výsadbu napadla biela sklerociová hniloba, tento interval musí byť ešte dlhší, približne 8 až 10 rokov.

Presný čas zberu musíte odhadnúť sami, závisí od počasia, podmienok rastu a pod. Závisí aj od typu cesnaku, ktorý ste pre výsadbu zvolili. Cesnak, ktorý tvorí strúčiky rozmiestnené okolo jeho stredu, nazývame „paličiak“, ľudovo „paličák“.

Zber takéhoto cesnaku by mal prebiehať vo chvíli, keď uvidíme, že jeho listy stratili vodu a zožltli. Druhým typom je cesnak, ktorý nemá strúčiky v typicky pravidelnom zoskupení – „nepaličiak“ zbierame, keď položí listy k zemi.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa