×
Vyhľadávanie v blogoch

Kustovnica čínska pôsobí proti starnutiu a depresiám

Liečivé účinky GOJI

Kustovnica čínska je rastlina s početnými liečivými účinkami. Botanicky prislúchajú do čeľade ľuľkovitých (Solanaceae), podobne ako nám dôverne známe paradajky, papriky alebo zemiaky. Na rozdiel od nich je však kustovnica síce opadavý ale vytrvalý tŕnistý ker, ktorý dorastá do výšky až 3 metrov.

Plody zvané aj goji sú vzhľadom podobné šípkam, sú len o trochu menšie. Tvrdí sa, že goji sú najzdravším ovocím na našej planéte, čo je fakt, ktorý určite stojí za vyskúšanie. K najčastejšie spomínaným priaznivým účinkom, ktoré má konzumácia plodov kustovnice čínskej na ľudský organizmus, patrí: spomalenie starnutia a zvýšenie obranyschopnosti organizmu, zlepšenie zraku či zníženie krvného tlaku.

Ovocie nesmrteľnosti

Kustovnica priaznivo vplýva i na činnosť obličiek, pečene a na tvorbu červených krviniek. Pomáha liečiť kožné ochorenia (napr. lupienku) a v neposlednom rade je možné konzumáciou goji očistiť organizmus od škodlivých látok, ktoré sa do nášho tela dostávajú z okolitého znečisteného prostredia, konzumáciou nevhodných potravín, alkoholu. Vzhľadom na svoje prednosti bývajú v ázijských krajinách goji nazývané ovocím nesmrteľnosti.

Semená vysievame priamo na vonkajšie stanovište v marci až apríli alebo si môžeme predpestovať sadenice. V každom prípade semená kustovnice vysievame plytko pod povrch priepustného substrátu. Substrát udržujeme vlhký napr. rosením. Doma ponecháme výsev pri izbovej teplote. Sadenice vysádzame až keď dosiahnu dva až tri roky.

Kustovnica čínska vyžaduje pôdu s hodnotou pH okolo 8. Kustovnice sú pomerne rozvetvené, preto okolo nich nechávame voľný priestor. Ak vysadzujeme viac rastlín, v riadku môžeme voliť vzdialenosť 1 až 1,5 m a medzi riadkami 2 až 2,5 m. Pri výsadbe sadeníc je dobré dať do jamky buď vyzretý hnoj alebo kompost.

Okolo rastlín by nemali rásť buriny, preto pôdu v blízkosti rastlín udržujeme nakyprenú alebo ju pokryjeme mulčovacou kôrou. Na pestovanie kustovnice vyberáme slnečné miesto, ale korene by mali byť zatienené. Z tohto dôvodu a aj preto, že kamene cez noc vyžarujú teplo, ktoré vstrebávajú počas dňa, je dobré, pokiaľ dáme do okolia rastliny kamene.

Na kamenistej pôde je kustovnica zvyknutá aj vo svojej domovine a kamene tiež môžu obmedzovať rast burín (najmä v spojení s mulčom). Kustovnica čínska prezimuje bez problémov - žiadne špeciálne opatrenia nie je pred zimou v našich podmienkach nutné vykonávať.

Jednoduché pestovanie

Ak pestujeme rastlinu kvôli plodom (využiť sa dá aj na pokrytie nepekných či neúrodných miest a prudkých svahov), mali by sme ker rezať. Pokiaľ sa vám to podarí, tak na spôsob malého kmeňa a koruny. Tým dosiahneme ľahší prístup k rastline, čo sa oplatí v období zberu plodov. Účelom prerezávania je tiež omladenie vetiev a dosiahnutie pravidelnej a hojnej úrody.

Od konca apríla až do októbra kustovnice na základe priebehu počasia zalievame. Väčšinou ale stačí zalievať raz za mesiac.

V lete kustovnica čínska výdatne kvitne. Modré kvety a následne plody sa objavujú cca za 2 až 3 roky po výsadbe. Plody je možné využívať na prípravu čaju, olejov alebo jednoducho priamo konzumovať. Za týmito účelmi ich môžeme aj sušiť. Pri sušení plody rozvrstvíme a pokiaľ nie sú suché, tak s nimi nemanipulujeme. Mohlo by totiž dôjsť k ich otlačeniu, ktoré nie je žiaduce.

Plody kustovnice sú jedny z najzdravších plodov vôbec, preto by bola škoda si pestovanie (ktoré nie je zložité) nevyskúšať. Semená kustovnice rozhodne nie sú drahou záležitosťou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa