×
Vyhľadávanie v blogoch

Cuketu v kuchyni využijete na milión spôsobov

Jej pestovanie nie je zložité a ak máte priestrannú terasu či balkón, vypestujete ju i v nádobe. Klasikou je tmavozelená farba plodov, ale môžete pestovať i sladkastú žltú, svetlozelenú guľatú alebo krehké baby cuketky.

Nízkokalorická potravina

Cuketa obsahuje veľa vlákniny i vitamínov. Je vhodná pre ľudí držiacich diéty – obsahuje iba 20 kcal na 100 gramov, čo z nej robí nízkokalorickú potravinu. Cuketám (tekvica obyčajná, Cucurbita pepo) vyhovujú stredne ťažké, na humus bohaté pôdy. Zaraďujeme ich do rastlín prvej trate, teda ich sadíme na dobre pohnojený záhon.

Milujú slnečné polohy chránené pred silným vetrom. Vyhovovať im to bude, podobne ako tekviciam, na komposte. Cuketám najviac vyhovuje susedstvo s cesnakom, cibuľou, pórom, kukuricou, červenou repou a s kríčkovými fazuľami (k ostatným zeleninám sú tiež veľmi tolerantné) a snáď iba v blízkosti hrachu sa necítia najlepšie.

Od polovice mája môžeme pestovať cukety z priameho výsevu na vonkajší záhon. Do hniezd vysievame 2 až 3 semienka do hĺbky okolo 6 cm, 40 až 50 cm od seba. Po vzídení necháme v hniezde jednu rastlinku, tú najsilnejšiu. Cuketa miluje teplo, ideálna je preto výsadba na čiernu netkanú textíliu, ktorá pomáha prehriať pôdu. Ak sú rána chladnejšie, môžeme rastliny chrániť bielou netkanou textíliou. Cukety dostatočne zalievame a raz za dva týždne pohnojíme. Rastúce plody podkladáme – slamou, pilinami, doskou, dlaždicou a podobne, aby na vlhkej zemi nezačali plesnivieť.

Zdraviu prospešná cuketa

Mladé plody pravidelne zberáme, nenechávame ich prerásť. Nie sú potom chutné, navyše veľké plody tvoriace semená brzdia nasadzovanie ďalších plodov, tie vysychajú a odumierajú. Mladé plody do veľkosti 15 až 25 cm sú najchutnejšie, najjemnejšie a najkrehkejšie.

Zberáme ich vykrútením stopky, pretože sú stonky dužinaté, ide to ľahko. Plody cukety obsahujú až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitamínov a minerálov. Konzumáciou získame hlavne vitamíny A, E a niektoré vitamíny skupiny B, horčík, vápnik, fosfor, draslík, železo, meď a zinok. Draslík pomáha vylučovať toxíny a prebytočnú vodu z organizmu. Pokrmy z cukety sú z tohoto dôvodu vhodné pre ľudí trpiacich dnou, reumou, cukrovkou, obezitou a bolesťami kĺbov. Pomáhajú pri zápche a iných ťažkostiach s trávením, priaznivo ovplyvňujú činnosť obličiek.

Štítok: pestovanie cukety
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa