×
Vyhľadávanie v blogoch

Sadíme hľuzy a cibule – gladioly a begónie, kany, kaly a georgíny

Jar je ideálny čas na výsadbu okrasných cibuľovín. Môžete staviť na klasiku alebo siahnuť po cibuľkách, ktoré dodajú vašej záhrade exotický nádych. Naša ponuka je naozaj široká. Určite stojí za to vyskúšať aj menej tradičné rastliny a vyčarovať na záhrade oslnivú atmosféru.

Nádherné dominanty záhrady

Veľkokveté mečíky sú nádherne kvitnúce rastliny pútavých farieb a farebných kombinácií. Sadíme ich na slnečné stanovisko do hlinito-piesčitej pôdy v apríli 7–10 cm hlboko a 10–30 cm od seba, najneskôr začiatkom mája. Pôda musí byť pohnojená plným zásobným hnojivom. Ak ste nehnojili na jeseň, môžete ešte na jar. Na záhon sa nesmie ani na jeseň zapraviť čerstvý hnoj, je možné použiť iba dobre rozležaný kompost.

Gladioly nesaďte na záhony po uhorkách a fazuli z dôvodu možnej nákazy virózami. Počas vegetácie záhony kypríme. Zalievame menej často, ale výdatne a po každej zálievke narušíme tvrdšie zrazeniny pôdy. Do zálievky môžeme pridávať hnojivo na listy. Pokiaľ ste kvety nerezali do vázy, po odkvete je treba kvety odrezať, aby sa všetka sila neodčerpávala na tvorbu semien, ale šla do hľúz. V niektorých oblastiach môžu spôsobovať značné škody na kvetoch strapky, kvety buď vôbec nerozkvitnú, alebo sú poškodené satím.

„Či už siahnete po zaručenej klasike alebo vyberiete neobvyklé odrody, jarné cibuľoviny budú skvostom vašej záhrady.“

Nenáročné krásky

Potrebujú kvalitnú, vlhšiu, kyprú pôdu a polo-tienistú polohu. Pri sadení do truhlíc na oknách volíme východnú a severnú stranu. Aby begónie kvitli čo najskôr, môžeme ich od februára nechať naklíčiť, v teple – najmenej 20 °C (teda v interiéri alebo vo vyhrievanom skleníku).

Tradičné okrasné rastliny

Georgíny svojimi kvetmi na záver leta a na jeseň sú nenahraditeľné a nemali by sme na ne zabúdať. Sadíme ich koncom apríla do dobrej záhradnej pôdy na slnečné stanovisko tak, aby krčok bol asi 10 cm pod zemou. Hľuzy je pred výsadbou vhodné asi na jeden deň namočiť do vody. Aby skôr kvitli, je ich možné vopred naklíčiť.

Kaly pokvitnú v záhrade aj v nádobe

Farebné hybridy hľuznatých kalí sú ideálne na rez kvetov pre ich trvanlivosť – vo váze vydržia zaručene 14 dní. Svojimi listami a kvetmi sú i pôsobivou záhradnou a črepníkovou rastlinou. Dorastajú do výšky 50 až 70 cm. Pri nízkych teplotách pod 15 °C upadá hľuza do odpočinku, preto ju sadíme von až začiatkom mája do už teplej, stredne pohnojenej, priepustnej, neutrálnej pôdy asi 7–10 cm hlboko.

Do skleníka alebo v byte ju môžeme vysadiť oveľa skôr do väčších kvetináčov a tak ju urýchliť, pretože rozkvitá najskôr až za 3 mesiace po výsadbe. Počas vegetácie udržujeme dostatočnú rovnomernú vlhkosť, vyvarujeme sa slnečnému úpalu a prudkým zmenám teplôt pôdy.

Kany dodajú záhrade exotický nádych

Dosny alebo kany (Canna indica) používame ako solitéry alebo do väčších nádob, majú jasné pôsobivé kvety a veľké dekoratívne listy. Milujú teplé a slnečné stanovisko a dobrú výživnú pôdu. Odnože sadíme asi 15 cm hlboko von na záhon až v máji alebo ich rýchlime už od marca v menších kvetináčoch v byte alebo teplom skleníku. Pri dostatočnej zálievke a pravidelnom hnojení kvitnú celé leto.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa