×
Vyhľadávanie v blogoch

Taktiež nedáte dopustiť na liečivé účinky cesnaku?

Cesnak kuchynský alebo aj cesnak siaty, latinsky Allium sativum, je možné považovať za jednu zo superpotravín a aj za jeden z najväčších darov prírodnej medicíny. Je to veľmi účinný imunitný stimulant, má silné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky. Užívať sa dá i v rámci prevencie, pri prvých príznakoch rôznych ochorení a určite sa ním nepredávkujete.

Zelenina nabitá vitamínmi

Cesnak obsahuje silice so sírnymi organickými zlúčeninami, prchavé oleje, tzv. alliín, enzým allinázy, selén a vitamíny A, B, C a E. Za štipľavý zápach môžu prchavé oleje a sírne zlúčeniny, sú ale zároveň zodpovedné za jeho liečivé vlastnosti. Pôsobí dezinfekčne, ničí baktérie a vypudzuje z tela parazity. Vyššie množstvo síry väčšinou obsahuje organicky pestovaný cesnak, a preto má i silnejšie liečivé účinky.

Cesnak je najčastejšie konzumovaný pre jeho protizápalové účinky ale aj ako preventívny prostriedok kardiovaskulárnych ochorení. Vedeckými štúdiami je overené, že cesnak dokáže znížiť riziko aterosklerózy tak, že znižuje lepkavosť krvných doštičiek, riedi krv, čím minimalizuje tvorbu krvných zrazenín a znižuje hladinu cholesterolu, čím je možné predchádzať rizikám mŕtvice či infarktu. Pomáha taktiež znižovať hladinu triglyceridov a súčasne zvyšovať hladinu správneho cholesterolu (HDL).

Už v roku 1858 sa oň kvôli jeho antibakteriálnej vlastnosti zaujímal i biológ a lekár Louis Pasteur. Strúčiky cesnaku vo svojom experimente umiestnil do Petriho misky s baktériami a zistil, že v miestach obklopujúcich cesnak boli baktérie zabité. Cesnak môžeme teda vnímať ako alternatívu širokospektrálnych antibiotík a možno ho použiť pri liečbe rezných a hnisavých rán.

Cesnak dokonca funguje ešte lepšie proti plesňovým infekciám než proti baktériám. Výborný antimykotický účinok majú extrakty z cesnaku a navyše na rozdiel od iných prípravkov nemajú žiadne vedľajšie účinky. Ak budete cesnak podávať pri prechladnutí a chrípke, výrazne znížite prejavy a dĺžku ochorenia.

„Cesnak vás okrem svojej vynikajúcej chuti prekvapí množstvo liečivých účinkov. Vďaka našim cibuľkám si môžete vypestovať kvalitný cesnak aj vo svojej záhrade.“

Ako cesnak využiť pri liečbe

Aby cesnak liečil, je ideálne podávať ho v čerstvej forme. Môže sa taktiež naložiť do medu alebo pridať do čajovej zmesi s klinčekom, výborná je i šťava z čerstvého cesnaku aj cesnakový olej. Pokiaľ vám prekáža jeho pach, na trhu sú k dispozícii najrôznejšie cesnakové tinktúry či pilulky.

Čaj z čerstvého cesnaku alebo sirup s medom vyskúšajte v prípade boja s vnútornými bakteriálnymi, vírusovými alebo plesňovými infekciami (vrátane zápalu močového mechúra a obličiek), prípadne v boji s parazitami. Cesnakový olej môžete použiť namiesto antibakteriálneho krému.

Ušnú infekciu môžete skúsiť liečiť ošúpaným plátkom cesnaku zabaleným do gázy, ktorý sa vloží do ucha. Cesnakový čaj s lyžičkou medu pomáha na bolesti hrdla. Cesnak vám môže pomôcť aj pri liečbe bradavíc. Plátok cesnaku aplikujeme priamo na bradavicu, okraje bradavice potrieme olivovým olejom a celé prekryjeme obväzom alebo náplasťou.

Podobným receptom je naloženie cesnaku na jeden deň do octu, v náplasti vystrihneme otvor a zalepíme bradavicu tak, aby vyčnievala prestrihnutým otvorom. Priložíme plátok cesnaku naložený v octe a opäť previažeme alebo prelepíme, takto postupujeme, až kým bradavica neodpadne.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa