×
Vyhľadávanie v blogoch

Jar už klope na dvere, je čas na starostlivosť o trávnik

Ak ste trávnik dobre zazimovali, jarná starostlivosť bude ľahšia. Predpokladom pekného trávnika je totiž správna starostlivosť na jeseň (ideálne je nechať trávnik prezimovať v pokosenom stave, pričom výška strniska musí byť okolo päť centimetrov a vhodné je aj pohrabať lístie, pretože vplyvom zvýšenej vlhkosti by došlo k zahnívaniu porastu, vzniku nepekných hnedých škvŕn, hnilobe a tvorbe plesní).

Kedy začať s údržbou?

Pokiaľ vonkajšie teploty vystúpia aspoň na desať stupňov, je možné začať s jarnou údržbou trávneho koberca. Najprv zbavte plochu krtincov a kameňa. Potom príde na rad vertikutácia, alebo pohrabanie a prevzdušnenie trávnika. Po zime je v trávniku množstvo tzv. trávnej plste - odumreté časti rastlín, mach, burina a zbytky pokosenej trávy, ktoré vytvoria nepriepustnú vrstvu.

Táto bráni prístupu živín a vody do pôdy. Hrozí vyššie riziko napadnutia trávnika hubovými ochoreniami, skracovanie koreňov trávneho porastu a v suchom období k odumieraniu stebiel, pretože korene nedosiahnu na vlahu v hlbšom horizonte pôdy. 

Z porastu sa vďaka vertikutácii splstnatelá vrstva vyhrabe a trávnik sa prevzdušní. Na väčšie plochy použite vertikutátor s elektrickým alebo benzínovým pohonom, na malej ploche si vystačíte i s vhodnými hrabľami. Oceľové nože vertikutátora prerezávajú trávny porast až do hĺbky pol centimetra, pritom dochádza k odstráneniu trávnej plste a k prevzdušneniu povrchu pôdy. Trávnu plochu potom zbavte vyhrabaného materiálu. Ak sú niekde holé miesta, zakryte ich tenkou vrstvou kompostovej zeminy a osejte vhodným trávnym osivom.

Doprajte vášmu trávniku kvalitnú starostlivosť

V tienistých polohách sa po nejakom čase začne tvoriť mach. Pokiaľ je to tak i u vás, trávnik povápnite – vápnením sa zvýši zásaditá reakcia pôdy a obmedzí sa tvorba nežiadúceho machu. Ak by ste to však s vápnom prehnali, pôda by naopak mala zásadité pH a namiesto machu by v trávniku rástli púpavy. Používame hasené vápno alebo dolomitický vápenec.

„Vertikutácia, vápnenie či hnojenie. Tým všetkým môžete zvýšiť kvalitu trávneho porastu.“

Nakoniec trávnik pohnojíme. Vhodné je plné granulované hnojivo typu NPK alebo trávnikové hnojivo s dlhodobým účinkom. Po vertikutácii je najlepšie nechať trávnik týždeň v kľude a pohnojiť ho po prvom daždi, kedy je pôda nasiaknutá vodou.

Pozor – pri použití NPK hnojív nesmie byť plocha suchá, inak môžete trávnik ľahko spáliť. Najlepšie sú špeciálne trávnikové hnojivá, na rozdiel od typu NPK u nich nedôjde k nárazovému rastu, ale vďaka dlhodobému účinku obsiahnutých látok trávnik porastie plynule. 

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa