×
Vyhľadávanie v blogoch

Prvé jarné bylinky sú plné vitamínov

Jar už je cítiť vo vzduchu a z pôdy sa už vyťahujú prvé jarné lístky a kvety, ktoré môžeme pridať do šalátu alebo z nich pripraviť čaj a urobiť tak niečo pre svoje zdravie.

Medvedí cesnak

Vďaka svojim účinkom je skvelý ako omladzujúca, prečisťujúca jarná kúra. Cesnak medvedí znižuje vysoký krvný tlak, pomáha odstrániť závraty, pocit tlaku v hlave a úzkosť, pomáha pri ochoreniach tuberkulózy i vodnatosti, dokáže zbaviť dýchavičnosti, zahlienenia a silného kašľa. Najlepšie je konzumovať ho surový, sušením či tepelnou úpravou stráca silu. Možnosťou skladovania je zamrazenie alebo tinktúra, zaujímavá je výroba vína. 

Podbeľ lekársky

Kedysi rástol všade, v ostatných rokoch sa však pomaly stráca. Je skvelý, ale je potrebné k nemu pristupovať s rešpektom. Uvoľňuje hlieny a má silné protizápalové účinky, hodí sa teda výborne na liečbu kašľa, zápalu priedušiek, ale i tuberkulózy. Pije sa vo forme čaju. Rozdrvené listy možno priložiť na hrudník - pomáhajú pri pľúcnych ochoreniach, liečiť s nimi možno aj reumu a poranenia tkanív. Listy zbierame neskôr ako kvety. Je možné z neho pripraviť aj sirup, ktorý sa užíva pri kašli. 

„Prvé jarné byliny vám pomôžu od mnohých zdravotných neduhov.“

Pľúcnik lekársky

Ako už názov napovedá, hodí sa na liečbu pľúcnych ochorení ako sú zápal pľúc a priedušky, astma, kašeľ, vykašliavanie krvi, zahlienenie pľúc a podobne. Môžeme ho použiť i pri poškodení sliznice hltanu a žalúdka po požití koncentrovaného alkoholu, horúcich jedál alebo nápojov. Z mladých lístkov spoločne s citrónom a medom možno pripraviť chutný šalát. Z bylinky sa pripravujú čajové zmesi.

Hviezdica prostredná

Hviezdica je ideálnou “šalátovou bylinkou”, ktorá často prezimuje na poli alebo na záhradke a len čo sa roztopí sneh, začína kvitnúť. Používať ju možno celoročne. Rastliny jemne nakrájame do zeleninového šalátu, pred použitím ich však dôkladne umyjeme, odstránime korienky a všetku zeminu. Vyberáme čo najmladšie rastliny.

Nezabudnite – vždy trháme len to, čo určite poznáme! Nikdy netrháme rastliny v chránených územiach a v národných parkoch. Bylinky zbierame v čo najčistejších lokalitách. Nezbierajte bylinky z priekop popri cestách, ani na frekventovaných plochách. Pozor tiež i v prípade mestských parkov, tam sú rastliny často znečistené od psíkov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa