×
Vyhľadávanie v blogoch

Čo do kvetináčov na okná? Klasikou sú muškáty, ale skúsite ich doplniť i o iné kvety

Muškáty

Ako previsnuté muškáty (Pelargonie pelatatum), tak i muškáty vzpriamené (Pelargonie zonale) majú podobné nároky na svetlo, teplo, vlahu i substrát. V krajine svojho pôvodu sú muškáty nútené vodou šetriť a tak nie sú citlivé na nepravidelnosť zálievky, či nedostatok vody.

Nie sú teda tak chúlostivé ako petúnie či surfínie. Skôr naopak, previsnutým muškátom prekáža premokrenie, potom zahnívajú, nekvitnú a sú náchylné na choroby. Avšak ani na trvalo suchých stanoviskách nenarastú a nebudú kvitnúť. Ideálny je teda primerane vlhký substrát.

Podobné je to i s výživou. V prehnojenej pôde síce muškáty bujne rastú, ale budú málo kvitnúť, v málo výživnej pôde zakrpatejú a budú zle rásť. Substrát teda vyberieme špeciálny pre pelargónie. Muškátom vyhovuje priame slnko, krátkodobo znesú i prechodné zatienenie. Sú teplomilné. V čase vegetácie hnojíme 1x za štrnásť dní hnojivom na pelargónie.

Surfínie a petúnie

Surfínie pestujeme v truhliciach alebo v závesných kvetináčoch, kde musia mať dostatok priestoru pre ich rozrastanie. V letnom období ich výhonky môžu dosiahnuť dĺžku i viac ako 1 meter. Ak nemáte truhlice poriadne uchytené, môže sa stať, že ich čoskoro nájdete na zemi, od toho, ako sú previsy ťažké. Milujú veľa svetla, musíme ich teda umiestniť na slnečné miesto.

Neznášajú silný dážď a vietor. Ich výhonky sú oveľa krehkejšie než výhonky muškátov a silnejší vietor ich poláme, dážď zasa ľahko poničí jemné kvety. Pokiaľ však k polámaniu príde, rastlina vám neodumrie, ale bude rásť ďalej.

Pôdu potrebujú dobre priepustnú a bohatú na živiny (ak kupujete substrát, správnou voľbou bude substrát pre muškáty alebo balkónové kvety). Ideálny počet hnojení je 1x za týždeň hnojivom na balkónové rastliny. Nezabúdajte na zálievku, rastliny majú vlahu naozaj rady a najlepšie urobíte, ak si kúpite samozavlažovacie kvetináče.

Lobelky

Vzídené sadenice môžeme sadiť do truhlíc, ale vyhovovať im bude aj záhon. Na záhone ich možno kombinovať spolu s ďalšími okrasnými kvetmi, ako sú napríklad surfínie, petúnie alebo pelargónie či iné známe letničky. Von ich rozhodne sadíme až vtedy, keď už nehrozia mrazy. Stanovisko musí byť slnečné a dostatočne chránené pred vetrom.

Po odkvitnutí rastlinu zrežte približne o 1/3, čím podporíte jej ďalšie kvitnutie, ktoré pretrváva zhruba do začiatku októbra (podľa počasia). Substrát volíme taký, ktorý je určený pre balkónové rastliny. Hnojíme hnojivom pre balkónové letničky. Zálievku vyžadujú lobelky pomerne výdatnú, ale nesmú sa preliať. Občas je treba nechať lobelku jemne vyschnúť, nedávajte ich teda do samozavlažovacích kvetináčov.

„Muškátom vyhovuje priame slnko, krátkodobo znesú i prechodné zatienenie.“

Verbeny

Pestovať môžeme ako previsnuté, tak i vzpriamené druhy. Verbena kvitne najlepšie na slnečnom stanovisku, ale znesie i polotieň. Kvitne od júla do októbra. Vysádzame ich do dobre priepustnej pôdy. Verbeny hnojíme 1 krát za týždeň hnojivom na balkónové rastliny, potrebujú dostatok živín. V čase vegetácie vyžadujú tiež bohatú zálievku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa