Cibuľa – pomoc nielen pri nachladnutí

Cibuľa – pomoc nielen pri nachladnutí

Cibuľa je tá najobyčajnejšia zelenina, ktorú do jedálnička zaraďujeme so železnou pravidelnosťou. Poznáte však všetky jej liečivé účinky? Cibuľa obsahuje karotény, kyselinu listovú, flavonoidy, zinok, železo, jód, horčík, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, ktoré sa v malom množstve v cibuli vyskytujú snáď všetky okrem vitamínu B12.

A ako cibuľa prospieva nášmu zdraviu?

  • ochraňuje srdce a cievy vďaka flavonoidom – predovšetkým kvercetinu, ktorý má aj výbornú vstrebateľnosť v čreve, či sa cibuľa je surová alebo tepelne upravená, znižuje riziko vzniku trombózy a arterosklerózy (ľudia, ktorí pravidelne konzumujú cibuľu a jablká sú viac chránení proti infarktu – obe potraviny obsahujú veľa kvercetínu)
  • znižuje krvný tlak
  • v tele pôsobí zásadito – je zásadotvorná – soli cibule sa premieňajú na uhličitany zásaditou reakciou, a to podporuje vylučovanie kyslých odpadných produktov metabolizmu
  • posilňuje imunitný systém
  • rozpúšťa hustý hlien
  • má priaznivé účinky pre ľudí trpiacich cukrovkou – spomaľuje prechod cukru do krvi
  • pôsobí proti respiračným ochoreniam – je to prírodné antibiotikum – vďaka látke zvanej alicín (je to prchavý éterický olej, po konzumácii sa rýchlo dostane do krvi a ostatných orgánov tela ale rýchlo sa zas vylúči - do tela sa dostane najviac z čerstvej cibule)
  • detoxikačné účinky, hlavne pre pečeň postihnutú cirhózou alebo chronickou hepatitídou
  • preventívne pôsobí proti osteoporóze
  • prečisťuje ženské pohlavné orgány
  • posilňuje žalúdok a črevá – v tráviacom systéme pomáha udržať zdravú mikroflóru, zlepšuje chuť na jedlo a trávenie potravy, pretože podporuje tvorbu žlče a žalúdočných štiav.

Na využitie liečivého potenciálu cibule, je najvhodnejšia v surovej forme. Je neodmysliteľnou prísadou väčšiny pokrmov, chuť vyprážanej, opraženej, pečenej i varenej cibule je vynikajúca.

Náš tip:

Cibuľa proti kašľu

Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a posypeme cukrom. Necháme pustiť šťavu, a tú potom po 2 hodinách po kávovej lyžičke konzumujeme. Cibuľa po uštipnutí hmyzom Na postihnuté miesto prikladáme plátok surovej cibule.

Publikované dňa 2017-02-03 524

Kategórie

Hľadať v článkoch

Menu