×
Vyhľadávanie v blogoch

Cibuľa – pomoc nielen pri nachladnutí

Cibuľa je tá najobyčajnejšia zelenina, ktorú do jedálnička zaraďujeme so železnou pravidelnosťou. Poznáte však všetky jej liečivé účinky? Cibuľa obsahuje karotény, kyselinu listovú, flavonoidy, zinok, železo, jód, horčík, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, ktoré sa v malom množstve v cibuli vyskytujú snáď všetky okrem vitamínu B12.

Ako cibuľa prospieva zdraviu?

  1. ochraňuje srdce a cievy vďaka flavonoidom – predovšetkým kvercetinu, ktorý má aj výbornú vstrebateľnosť v čreve, či je cibuľa surová alebo tepelne upravená, znižuje riziko vzniku trombózy a arterosklerózy (ľudia, ktorí pravidelne konzumujú cibuľu a jablká sú viac chránení proti infarktu – obe potraviny obsahujú veľa kvercetínu)
  2. znižuje krvný tlak
  3. v tele pôsobí zásadito – je zásadotvorná – soli cibule sa premieňajú na uhličitany zásaditou reakciou, a to podporuje vylučovanie kyslých produktov metabolizmu
  4. posilňuje imunitný systém
  5. rozpúšťa hustý hlien
  6. má priaznivé účinky pre ľudí trpiacich cukrovkou – spomaľuje prechod cukru do krvi
  7. pôsobí proti respiračným ochoreniam – je to prírodné antibiotikum – vďaka látke zvanej alicín (je to prchavý éterický olej, po konzumácii sa rýchlo dostane do krvi a ostatných orgánov tela ale rýchlo sa zas vylúči - do tela sa dostane najviac z čerstvej cibule)
  8. detoxikačné účinky, hlavne pre pečeň postihnutú cirhózou alebo chronickou hepatitídou
  9. preventívne pôsobí proti osteoporóze
  10. prečisťuje ženské pohlavné orgány
  11. posilňuje žalúdok a črevá – v tráviacom systéme pomáha udržať zdravú mikroflóru, zlepšuje chuť na jedlo a trávenie potravy, pretože podporuje tvorbu žlče a žalúdočných štiav.

Na využitie liečivého potenciálu cibule, je najvhodnejšia v surovej forme. Je neodmysliteľnou prísadou väčšiny pokrmov, chuť vyprážanej, opraženej, pečenej i varenej cibule je vynikajúca.

Náš tip

Cibuľa proti kašľu - olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a posypeme cukrom. Necháme pustiť šťavu, ktorú potom po 2 hodinách kávovou lyžičkou konzumujeme.

Cibuľa po uštipnutí hmyzom - na postihnuté miesto prikladáme plátok surovej cibule.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa