×
Vyhľadávanie v blogoch

Sladké guličky milujú všetci - ako vypestovať hrach?

Hrach tvoril hlavnú súčasť jedálnička už v mladšej dobe kamennej a výborný je dodnes. Čerstvý hrášok je zdravou pochúťkou nielen pre deti. Kedy ho vysievame a ako ho pestovať?

Prečo si vysadiť hrach?

Ide o veľmi výživnú a zdravú plodinu, kedysi to však bolo hlavne jedlo chudobných. Obsahuje viac ako 20 % ľahko stráviteľných rastlinných bielkovín, cukry, vitamíny - najmä skupiny B, ďalej PP, C, E, karotén (provitamín A), minerály - železo, vápnik a cennú rastlinnú vlákninu.

V súčasnosti sú veľmi žiadané najmä odrody dreňových hrachov – zo strukov sa vyberajú nezrelé zrná. Vylúpané zrná sú lahôdkou určenou na priamu konzumáciu, ale i do šalátov, polievok, možno ich zamraziť či zakonzervovať…

Hrachy cukrové sú druhom, ktorý milujú najmä deti - nezrelé, sladučké, krehké, ploché struky bez vnútornej pergamenovej blany sa totiž jedia celé.

Ako na pestovanie hrachu?

Hrachu vyhovujú vlhšie, zásadité pôdy, znáša dobre chlad. Hrach na stanovisko vysievame v apríli. Poliehavé odrody vysievame do riadkov 25 až 30 cm od seba, v riadkoch po jednom na vzdialenosť 3 až 5 cm, do hĺbky 4 až 5 cm.

Semená popínavých hrachov vysievame do hniezd po 3 až 4 zrná do hĺbky 4 až 5 cm, hniezda kladieme 10 až 15 cm od seba. Odrodám, ktoré sa pnú a listovými úponkami šplhajú do výšky (často i cez dva metre) je nutné pripraviť oporu (sieť, motúzy, prúty zviazané do ihlana, pletivo).

Hrach môžeme vysievať postupne až do konca jari, čím predĺžime obdobie zberu; pre jesenný zber možno rané odrody vysievať od polovice júla. V priebehu vegetácie záhony zbavujeme buriny a mierne nakypríme pôdu, v období sucha zavlažujeme. Zrelé struky zberáme postupne.

„Koreňový systém hrachu výrazne zlepšuje vlastnosti pôdy.“

Vypestujte si zdravé rastliny

Ako všetky rastliny z čeľade rastlín bôbovitých, tak i hrach zvyšuje obsah dusíka v pôde. Je to vďaka hľuzovým baktériám, ktoré žijú na korienkoch a sú schopné pútať vzdušný dusík. Koreňový systém hrachu je navyše hlboký a výrazne tak zlepšuje vlastnosti pôdy. Ak použijeme hrach i ako zelené hnojenie, navyše pôdu obohatíme o organickú hmotu.

Častými chorobami hrachu je napríklad antraknóza, hnedá škvrnitosť, suchý koreňový šarlach, či pleseň a múčnatka. Osivo preto používame kvalitné, namorené alebo naočkované biologickými prípravkami, zaisťujúcimi prírodnú ochranu pred cudzopasnými hubami. 

Zo škodcov, ktorí ohrozujú úrodu, sú to napríklad strapky, vošky kyjanky, mušky plodomorky, listopas čiarkovitý, zrnokaz (hrachový chrobák), plodokazy.

Ak použijeme chemickú ochranu, je potrebné pred konzumáciou plodov dodržať ochrannú dobu a vyvarovať sa tak zdravotným problémom. Zdravotné riziko naopak nehrozí u prípravkov na báze repkového oleja a lecitínu, rovnako účinných proti savému hmyzu. 

Snažte sa pestovať tiež iné rastliny so svojimi deťmi. Ako malý darček sme pre vás pripravili pamäťovú hru. Deti si ho môžu vyfarbiť podľa svojej fantázie.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa