×
Vyhľadávanie v blogoch

Medonosné rastliny sú pre záhradu poklad

Bez včiel a ďalšieho hmyzu by sa nedočkali záhradkári poriadnej úrody. Medonosné rastliny lákajú do záhrady hmyz a poskytnú mu pastvu v období, kedy prestanú kvitnúť ovocné stromy a kry.

Aby ste hmyz do záhrady prilákali, nemusíte vlastniť rozľahlé lúky či polia, stačí vysadiť rastliny, ktoré včelám a inému hmyzu poskytnú dostatok nektáru a peľu.

Pri výbere rastlín nezabudnite na užitočný hmyz

Jarné kvitnutie ovocných stromov a krov je pomerne krátke. Ak je chladná jar, včely nemôžu prekonávať dlhé vzdialenosti za potravou, a hľadajú preto možnosť pastvy v najbližšom okolí. Akonáhle sa však počasie umúdri, nechajú sa zlákať i vzdialenejšími medonosnými rastlinami. 

Medonosné rastliny lákajú hmyz na miesta, kde je ich potreba k opeleniu ostatných úžitkových rastlín. A navyše majú dobu kvitnutia dlhšiu ako ovocné stromy. Výber je široký, od nízkych skalničiek cez bylinky až po vyššie trvalky.

Z akých druhov môžete vyberať

Zo skalničiek si môžete zaobstarať napr. taričku (Aubretia x cultorum 'Royal Blue' a 'Royal Red') vo farbe modrej alebo červenkastej. Kvitne od prvých dní v apríli a je asi desať centimetrov vysoká. Pľúcnik lekársky (Pulmonaria alternifolia) je nenáročný na starostlivosť.

Je nízky a možné je ho využiť i ako pôdopokryvnú rastlinu. Dariť sa mu bude i v tienistých častiach a kvitne od začiatku apríla. Od konca marca a počas apríla sa objavujú plnšie kvety arábky (Arabis caucasica 'Floreplena'). Kvety má biele a je asi 15 cm vysoká.

Žlto kvitnúca chudôbka drsnoplodá (Draba lasiocarpa) je vhodná na obruby záhonov alebo chodníkov, jej výška je cca 5 centimetrov a kvitne od konca apríla do konca mája.

Z byliniek sa do skalky hodí napríklad nízka, tmavoružová materina dúška rascová (Thymus herba), ktorá kvitne na začiatku leta, alebo pamajorán obyčajný – oregáno (Origanum vulgaris 'Compactum') kvitnúci od júla do konca septembra.

„Vedeli ste, že kým včela nazbiera peľ na výrobu jedného kilogramu medu, musí nalietať dvestopäťdesiat tisíc kilometrov?“

Z medonosných trvaliek už na záhrade určite aspoň niektorú pestujete. Môže to byť napríklad levanduľa (Lavandula angustifolia), nižšie druhy majú výšku okolo 30 centimetrov, vyššie sú približne polmetrové. Môžu byť vo farbách modrej, ružovej i bielej.

Nenáročné sú heuchery (Heuchera) - ozdobné skôr listom, kvitnú celé leto v odtieňoch od ružovej po červenú. Na záhone bude žiariť rudbekia (Rudbeckia), ktorej žiarivo žlté kvety s hnedým stredovým terčom dorastajú do výšky okolo 80 centimetrov a kvitnú od konca júna.

Opeľovačov budú lákať kvety echinacey purpurovej (Echinacea purpurea). Purpurovoružové kvety vydržia na rastline dlho, je vhodná i na rez.

Pokiaľ pestujete liečivé bylinky, tak máte medonosných rastlín dostatok – materina dúška, medovka, mäta, kocúrnik, šalvia, tymianyzop - to sú najobľúbenejšie druhy. Hojnosť potravy na jednom mieste ponúka divozel.

Skalníky (Cotoneaster), zemolezy (Lonicera), lipy, topole, vistérie (Wistaria chinensis), imelovník (Symphoricarpos), pavinič trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata) - keď kvitnú, okolo nich to len tak bzučí.

Pre svoje výrazné kvety je obľúbeným krom Budleja Dávidova (Buddleia davidii) a to nielen u záhradníkov, ale kvôli veľkému množstvu nektáru tiež u hmyzu, najmä u motýľov.

Budleja kvitne od júla až do októbra. Krásne kvitne a je medonosný taktiež agát, v niektorých oblastiach sa stáva nevítanou inváznou drevinou vytláčajúcou pôvodné porasty.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa