×
Vyhľadávanie v blogoch

Fikusy a sukulenty sú vhodné na bonsaje celoročne pestované v byte

Fikusy a sukulenty sú vhodné na bonsaje celoročne pestované v byte. U bonsajov z vonkajších druhov toto nie je možné. Sú aj menej náročné na starostlivosť a väčšinou majú dobu vegetácie po celý rok. Nevýhodou však je, že pre tvorbu izbových bonsajov nie je tak široký výber druhov ako pre bonsaje vonkajšie. Toto obmedzenie cítia hlavne ľudia, ktorým sa páčia bonsaje z ihličnanov. Medzi „listnatými“ druhmi je výber väčší.

Ako bonsaje je možné tvarovať rôzne druhy napr. z rodov fikus (Ficus), karmóna (Carmona), granátovník (Punica), muraja (Murraya), myrta (Myrtus) a ďalšie. Tvarovanie nebýva ničím obmedzené a je možné z nich vypestovať bonsaje všetkých možných štýlov, tvarov a veľkostí, vo všetkých ohľadoch plne porovnateľné s bonsajmi z „vonkajších“ listnáčov. Medzi najobľúbenejšie a najľahšie pestovateľné izbové bonsaje patria celkom iste fikusy, predovšetkým druhy Ficus retusa (niekedy uvádzaný pod menom F. microcarpa) a jeho početné odrody (napr. F. r. 'Kimmen', 'Ginseng', 'Nitida', 'Panda '), Ficus benjamina, Ficus neriifolia, Ficus natalensis a ďalšie druhy s drobnejšími listami.

Vyberte si z množstva druhov svoj bonsaj. Je skutočne z čoho vyberať!

A dôvody ich obľúbenosti? Sú dekoratívne, odolné a pomerne ľahko ich je možné množiť. Sú medzi nimi druhy, ktoré sa hodia ako do slnečných, teplých a suchých bytov, tak do tmavších miest a chladnejších miestností. Stačí vybrať ten správny druh a zaistiť rastline základnú starostlivosť.

Pozor! Fíkusy sú citlivé na trvalo mokrý substrát, v ktorom im ľahko odohnívajú korene (naopak mierny prísušok prežijú bez problémov), a prievan – reagujú žltnutím a zhodením časti alebo všetkých listov.

Bonsaje sukulentné tvoria medzi izbovými bonsaje samostatnú skupinu. Nespornou výhodou je, že ako „normálne“ sukulenty ľahko prežívajú dlhé obdobia sucha aj menšie pestovateľské chyby a patria medzi najodolnejšie a na starostlivosť najmenej náročné bonsaje. Nevýhodou naopak je obmedzená možnosť ich tvarovania – drôtovanie a vyväzovanie je možné len pri pomerne malom množstve druhov a väčšinu ich možno tvarovať iba zaštipovaním.

Vhodnými rastlinami na vypestovanie sú napr. zástupcovia rodov Crasula, Aeonium, Kalanchoe, Bursera, Dorstenia a ďalších. Týmto rastlinám vyhovuje slnečné stanovište, napr. na parapete okna. Cez leto im doprajeme letnenie na čerstvom vzduchu na svetlom až slnečnom mieste chránenom pred prudkými dažďami.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa