×
Vyhľadávanie v blogoch

Čo január zameškal, to február doháňa. Čomu sa venovať v záhrade?

Záhrada by teraz mala odpočívať pod snehovou pokrývkou, uspaná mrazom, záhradníci ale nezaháľajú, sezóna začala spolu s kalendárnym rokom. Aj napriek týmto atypickým teplotám ešte nie je v záhrade tak veľa práce. Máme tak dostatok času na plánovanie – čo všetko by ste radi na záhrade zmenili, vytvorili, vysiali, vysadili. Veľa inšpirácie nájdete v knihách, časopisoch aj na internete (nielen nápady domácich majstrov, ale aj plániky a detailné popisy, vrátane rád odborníkov). Tiež včasná rozvaha osevných plánov vás na jar ušetrí od zbytočného zhonu či sklamania.

Budete rastliny predpestovávať sami?

Pamätajte na včasné zakúpenie semien a cibuliek v špecializovaných obchodoch či na ich objednanie v e-shopoch. Niektoré druhy treba vysiať už v januári či februári kvôli dlhej vegetačnej dobe. Prípravou osevného plánu tiež predídeme poklesu vo výnosoch, jednostrannému odčerpávaniu živín, chorobám rastlín a škodcom, ktoré sa môžu v pôde držať a ohrozovať konkrétne odrody.

Pokiaľ vám zostali semená z predchádzajúcich rokov, overte testom klíčivosti ich kvalitu. Na vlhký papier alebo vatu umiestnime 25 až 100 ks testovaných semien a nechajte ich pri izbovej teplote klíčiť. Ak vyklíči 80 % z nich, osivo je stále použiteľné, pokiaľ ich vyklíči menej ako 50 %, bude lepšie zakúpenie nového osiva.

Ak ste tak neurobili už na jeseň, vydezinfikujte všetky kvetináče a nádoby na pestovanie, vr. parenísk a skleníkov. Ak nemrzne, môžete pokračovať vo všetkých prácach, ktoré sa vám nepodarilo dokončiť na jeseň, začať sa dá s postupným rezom ovocných stromov a kríkov a s postrekmi.

V dňoch bez mrazov nezabúdajte na vždyzelené dreviny a zalejte ich. Môžete tiež doryť záhony. Kontrolujeme ochranu drevín, predovšetkým ovocných stromčekov, proti okusu zverou. Pokiaľ nájdeme poškodenie, rany ošetríme štepárskym voskom. Odstraňujte suché vetvy, obzvlášť ak sú poškodené nejakou chorobou. Odstráňte aj zvyšky plodov visiace ešte na stromoch, bývajú pôvodcom chorôb. Myslite aj na operených pomocníkov, ktorí v zime potrebujú prikrmovanie.

Starajte sa o izbovky

V zimnom období sú v ohrození najviac. Ich najväčším nepriateľom je suchý vzduch - v zime sa veľa kúri, menej vetrá a rastliny potom chradnú. Prospeje im rosenie alebo občasná sprcha, čím by sa malo predísť hnednutiu špičiek listov, prípadne ich opadu alebo opadu kvetov. Neroste však rastliny, ktoré v zime prekonávajú pokojné štádium (najčastejšie ide o sukulenty či orchideu). Rosenie by malo byť vždy jemné a nikdy by nemala po listoch stekať voda.

Zimu využite na drobné opravy a upratovanie

Venujte sa prácam, ktoré sa cez sezónu nestíhajú alebo sa odkladajú. Potrebuje náradie nové násady? V kôlni nie je kam vkročiť? Triedenie rozbitých plastových kvetináčov, ktoré sa hromadia v pivnici či garáži, sú nenáročné činnosti a prispejú k poriadku na záhrade aj vašej pohode.

Skúste si vypestovať aj nejaké vlastné čerstvé vitamíny, hoci je v obchodoch celoročne dostupná široká ponuka zelených vňatí, vyplatí sa to. Zelenina dostupná v supermarketoch sa často žne nedozretá, dozreje až v skladoch pri riadenej atmosfére, jej chuť nie je preto často výrazná. Najjednoduchšia je príprava žeruchy, rýchlo rastú ázijské listové zeleniny alebo horčica. Ľahké je aj naklíčovanie obilnín a strukovín - čerstvé klíčky sú nabité vitamínmi a enzýmami, ktoré

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa