×
Vyhľadávanie v blogoch

Pripravte sa už vo februári na jarnú sezónu

Je tu február, doma možno už máte vysiate niektoré semienka zeleniny a napäto čakáte na prvé slnečné lúče.

Poradíme vám, čo je teraz potrebné urobiť v záhradke a záhone, aby ste boli kompletne pripravení na jarnú sezónu.

  1. Ak ste na jeseň nestihli zhrabať všetko lístie pod ovocnými stromami, môžete to dokončiť vo februári. Zabránite šíreniu hubových chorôb, hrdze a chrastavitosti.
  2. Ak budete na jar vysádzať stromy a kríky, už vo februári môžete vykopať jamy, aby stihli dobre zvetrať.
  3. Ak máte založený kompost, prospeje mu prehádzanie.
  4. V nemrazivom počasí na konci februára, keď už nie sú listy trávy skrehnuté, prospeje trávniku vyhrabanie odumretej trávy a machu.
  5. Pokiaľ ruže trpeli čiernou škvrnitosťou listov, rozhodíme pod ich kríkmi síran draselný v množstve 35 g na meter.
  6. Ak pestujeme hlúbovú zeleninu, záhon pre ňu určený posypeme páleným vápnom, ktoré pôsobí preventívne proti koreňovým nádorom. Fungicidom proti kučeravosti ošetríme broskyne a nektárinky v dobe nalievania púčikov. Opravíme treláže pre popínavé rastliny, skôr ako ich začnú ovíjať. Odstránime mach a lišajníky z kmeňov ovocných stromov a natrieme ich slabým roztokom vápna proti praskaniu.
  7. V druhom februárovom týždni vysievame do misiek za oknom brokolicu, raný šalát, zeler, baklažány a papriky, prípadne aj paradajky, hlúboviny, cibuľu a petržlenovú vňať pre skorý zber. Šalátu postačí teplota 10 - 15 °C, papriky, paradajky a baklažány na klíčenie potrebujú najmenej 20 °C.
  8. Možno už predpestovať plamienky, papuľky a dosny, posledný termín je pre lobelky a petúnie. Misky umiestnime čo najviac na svetlo - ideálne je južne či východne orientované okno, prípadne fotosyntetická žiarivka. Ideálnu mikroklímu zaistí sadbovač, fólia alebo priesvitný plast.
  9. Klíčenie urýchlime máčaním semien vo vlažnej vode alebo bylinkovom náleve (z antiseptického harmančeka, posilňujúcej prasličky a pod). Šalátu stačí pár hodín, paradajky a papriky znesú deň aj dva.
  10. V januári zasiate semenáčiky prepichujeme. Ak máme vykurovaný skleník, sadíme šalát, kaleráby i šalátové uhorky, do nevykurovaného skleníka alebo teplého pareniska postupne vysievame reďkovky a ďalšiu otužilú zeleninu.
  11. Ak nie sú silné mrazy, prerežeme ríbezľové kríky.
  12. Fuchsie, ktoré začínajú pučať, zostrihneme o dve tretiny. Do nového substrátu obohateného vyzretým kompostom môžeme presadiť prezimované pelargónie a umiestniť ich na svetlé miesto. Na konci februára môžeme záhony prekryť čiernou fóliou či poklopmi, aby sa pôda prehriala. Pre skoré, februárové naklíčovanie a rannú úrodu vyberajte skoré odrody zemiakov.
  13. Vyskúšame klíčivosť semienok, ak ste v domácich zásobách objavili semená staršie ako rok. Stačí ich vysiať na misku vyloženú vlhkou buničinou a priklopenou sklom či fóliou, aby nevysychala. Ak vyklíči za dva až tri týždne aspoň 80 % semien, má zmysel s osivom ďalej pracovať. Ak vyklíči 50 %, môžete ich použiť tiež a vysiať hustejšie, ale výsledok nie je zaručený.
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa