×
Vyhľadávanie v blogoch

Nádchovník vás zbaví nádchy a prechladnutia

Zima vrcholí a s ňou aj plné nosy a prechladnutia. Skúste vynechať pri liečbe lekárničku a skúste sa zotaviť prírodnou cestou. Vypestujte si doma liečivú bylinu, ktorá je nenáročná na udržiavanie a pomôže vám i posilniť imunitu.

Nádchovník možno poznáte aj pod názvom mexický či grécky eukalyptus, kubánske oregano, španielsky tymián, indický borák alebo napríklad molice. Ide o bylinu z čeľade hluchavkovitých s latinským názvom Plectranthus.

Má silné, dužinaté listy, husto a súvisle porastené striebornými chĺpkami, ktoré sa ľahko lámu. Poznáte ho podľa veľmi intenzívnej, špecifickej vôni, ktorá pripomína zmes gáfru, mäty, medovky a eukalyptu.

Čaj z listov nádchovníka

Ako už napovedá názov, jeho silicu je najlepšie využívať, keď vás začne trápiť nádcha či prechladnutie. Je to jednoduché - listy len nalomte v prstoch a pomaly inhalujte. Hodia sa tiež na prípravu čaju, ktorý tiež zmierňuje bolesť hlavy, zlepšuje trávenie, znižuje vysoký tlak a pomáha odstraňovať obličkové aj žlčové kamene. Preukázateľne uľahčuje dýchanie, poruke ho môžete mať v každej miestnosti bytu.

Nádchovník je nenáročná rastlina na pestovanie. Aby prospieval, potrebuje dostatok svetla, miluje teplo, nesvedčí mu prievan a dlhodobejší pokles teploty pod 12 °C. Svedčí mu suchý, horúci vzduch, takže sa nebojte umiestniť ho aj na parapet nad radiátorom. V lete mu doprajte letnenie vonku, bohato sa rozrastie.

Pozor si dajte na preliatie. Nevadí, keď ho občas zabudnete zaliať, ale keď to budete s vodou preháňať, určite čoskoro zvädne. Zalievajte ho len vtedy, keď je substrát skutočne suchý. Presádzajte ho každý rok na jar. Zemina by mala byť dobre priepustná, s vyšším podielom piesku. Do kvetináča dajte drenáž, napríklad kamienky alebo keramzit.

Nebojte sa nádchovník pravidelne zaštipovať, ochotne sa rozkošatí.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa