×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinky pre jarnú detoxikáciu

Nadmiera živočíšnych tukov, soli, sladkostí, vyprážaných a pečených jedál, nadmerná konzumácia alkoholu, to všetko zaťažuje náš organizmus. Zima navyše obmedzuje možnosti pohybu a v našom jedálničku sa objavuje menej ovocia a zeleniny. Rovnako ako dodržiavali naši predkovia pôstne obdobie, je vhodné naordinovať si ho aj v dnešnej dobe. Aj lekárske štúdie potvrdzujú, že v tejto dobe človeku naozaj prospieva vyradiť z jedálneho lístka mäso, obmedziť množstvo prijímanej potravy a hlavne zmena jej skladby.

Jar je tak ideálnym časom pre vnútornú očistu tela. Jarná príroda ponúka čerstvé výhonky, ktoré zaženú jarnú únavu. Nazbierané výhonky byliniek, planých lúčnych rastlín, naklíčené obilniny, šošovica, mungo, pohánka, sú lacné a pritom obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov a blahodarné enzýmy. Kúry s bylinkami by mali trvať tri či štyri týždne, potom je vhodné na týždeň ich prerušiť a následne sa môžu ešte zopakovať.

Základnou bylinou tradičných jarných očistných kúr so všestrannými schopnosťami je žihľava a púpava. Vhodné je pridať aj trochu listov rebríčka, ktoré podporujú metabolizmus, sladká posilňujúca ďatelina alebo kyslého šťaveľa. Čerstvé listy sú vynikajúce do šalátov aj ako osviežujúci jarný nálev, najlepšiu očistnú kúru vám ale poskytne zelený nápoj (smoothie). Jeho chuť môžete upravovať podľa množstva a druhu pridávaných byliniek, ovocia i zeleniny, výsledok býva prekvapivo dobrý aj samotný, alebo ho vylepšíte ešte citrónom a medom.

Púpava lekárska

Koreň púpavy stimuluje činnosť pečene, žlčníka a všetkých tráviacich orgánov. Zbiera sa najlepšie na jar, pred rozkvetom rastliny. Na jar je ale ideálna kúra zo šťavy z čerstvého koreňa. Čerstvé mladé listy podporujú metabolizmus, sú vhodné do šalátov aj ako súčasť zeleného nápoja.

Popenec obecný (brečtanolistý)

Podporuje celkový metabolizmus a činnosť pečene. Čerstvé jarné lístky sa hodia do šalátov, polievok, pokrmov zo zemiakov i vajec. Vhodný je aj nálev z kvitnúcej vňate.

Pestrec mariánsky

Pestrec má schopnosť obnoviť pečeňové tkanivo aj po poškodení liekmi a podobne, navyše obsahuje množstvo prospešných flavonoidov.

Semená (plody) sa užívajú celé, pretože väčšina dôležitých látok sa nachádza tesne pod osemením. Podobný schopnosťami aj vzhľadom je benedikt lekársky.

Jablčník obyčajný

Jablčník povzbudzuje a posilňuje tráviaci trakt, najmä pečeň ale aj celý organizmus, je upokojujúci na nervy.

Červená repa

Skvelým a chutným detoxikačným prostriedkom je čerstvá šťava, podporuje metabolizmus, pôsobí na znižovanie hladiny cholesterolu aj krvného cukru, posilňuje nervovú sústavu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa