×
Vyhľadávanie v blogoch

Králi jarných kvetov: naučte sa správne pestovať tulipány

Nie nadarmo sú tulipány nepísanými kráľmi medzi jarnými kvetmi. Tulipány sú vytrvalé cibuľovité rastliny z čeľade ľaliovitých (Liliaceae). Existuje nepreberné množstvo ich druhov, variácií a každým rokom vznikajú nové a nové odrody, pretože patria k atraktívnym bylinám pre záhradkárov.

Farebná pestrosť kvetov je naozaj široká od bielej cez červenú až po čiernu. Môžu byť jednofarebné alebo pestrofarebné a rôzne žíhané druhy. Tvar kvetu môže byť miskovitý, zvonkovitý alebo hviezdicovitý. Teraz na jeseň sa v našich rozkvitnutých farebných záhradách môže zdať, že tu netreba nič vylepšovať, ale spomeňte si na jar – nezávideli ste susedom rozkvitnuté záhony tulipánov?

Pestovanie tulipánov

Na jeseň je správny čas na ich výsadbu. Tulipán pochádza z horských oblastí západnej Ázie a Strednej Ázie (od oblastí západnej Číny, cez Afganistan, Irán, Irak až po Kaukaz), kde je podnebie charakteristické dlhou zimou. To vyhovuje ich cibuliám, ktoré môžu vyzrieť a množiť sa.

Odtiaľ sa už od 12. storočia tulipány dostávali do strednej a južnej Európy a tiež sa odvtedy vyvinulo veľké množstvo odrôd a kultivarov. Špecialistom na kríženie tulipánov je Holandsko, ktoré sa právom prezýva "krajina tulipánov". Tulipány sa triedia podľa tvaru kvetu a doby kvitnutia. Existuje 15 skupín tulipánov, rozdeliť ich možno na dve základné skupiny:

  1. záhradné 
  2. botanické-pôvodné (prírodné) 

Skupina záhradných tulipánov zahŕňa 11 druhov, botanických 4 druhy. Botanické druhy sa hodia do skaliek a nemusia sa vynímať zo zeme. Zatiaľ čo záhradné druhy je lepšie v júni vybrať zo zeme. Niektoré sú nízke a hodia sa najlepšie do skaliek či nádob a ďalšie dosahujúce výšku až 90 cm najlepšie vyniknú na trvalkovom záhone.

Obzvlášť dekoratívnymi kultivarmi sú napríklad „Ballade“, „White Triumphator“, „Blue Heron“, „Texas Flame“, „Blue Parrot“, „Beauty of Apeldorn“ alebo „Apricot Beauty“. Medzi neskoro kvitnúce sa radí známa odroda „Queen of Night“. Najznámejším botanickým tulipánom je bezpochyby kultivar „Červená Karkulka“. V SR nie je žiadny druh pôvodný. Tulipán lesný (Tulipa sylvestris) a tulipán záhradný sú hojne pestované druhy a v okolí ľudských sídiel občas aj splaňujú.

Tulipány vyžadujú slnečné stanovište s priepustnou, výživnou, neutrálnou až mierne kyslou (pH 6–7) hlinitopiesčitou pôdou. Tulipán rozhodne nepatrí do ílovitých a zamokrených pôd. Výborná je kyprá, hlinitá pôda s dostatkom živín. Dobre rastie na miestach, ktoré sú cez leto suché a cibuľa môže vyzrieť. Kvitne na slnku aj v polotieni.

Cibuľu tulipánov vsádzame na jeseň, v septembri a októbri, aby stihli zakoreniť do hĺbky asi 10–15 cm podľa veľkosti cibule. Neuškodí, keď na dno jamky dáme vrstvu kompostu, taktiež je dobré miesto výsadby na zimu kompostom zakryť. Na jar rastliny môžeme rastliny prihnojiť plným hnojivom, na jeseň hnojivom draselným.

Po odkvitnutí ihneď odstránime odkvitnutý kvet, ponecháme ale stvol. Rastlinu necháme úplne zožltnúť, až potom môžeme odstrániť listy, cibuľu vybrať a nechať cez leto na suchom mieste vyzrieť. Cibuľu skladujeme na suchom mieste a na jeseň ju zasadíme. Botanické odrody nie je potrebné presádzať, väčšinou vydržia na jednom mieste až 5 rokov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa