×
Vyhľadávanie v blogoch

Marec a apríl je časom vhodným na ochranu rastlín

Proti kučeravosti je nutné začať bojovať skutočne čo najskôr, a to ešte v čase, keď na broskyni nie je ani lístoček. Veľmi odolným prípravkom proti zmývaniu dažďom je napríklad Kocide, ďalšími prípravkami sú napr. Delan či Syllit. Tieto dva prípravky je vhodné spolu striedať. Broskyňa musí byť postrekom dostatočne umytá.

Ak teploty cez deň vystúpia nad 8 °C, môžeme začať s postrekom proti prezimujúcim škodcom.

Ochrana nielen rastlín

Jadroviny môžeme ošetriť proti chrastavitosti a múčnatke. Kvalitnú jesennú úrodu zaistí systematické ošetrovanie striedajúce v pravidelných intervaloch prípravky proti chrastavitosti a múčnatke.

Najvyšší čas na ošetrenie proti kvetopasu na jabloniach príde v čase nasadzovania kvetných pukov. Tento škodca dokáže veľmi významne poškodiť veľké množstvo kvetov, ktoré sa vôbec nerozvinú.

Predovšetkým na marhuliach, ale napríklad aj na višniach, musíme riešiť ďalšiu závažnú chorobu, ktorou je moniliový úpal. Ide o chorobu, ktorá sa vyskytuje v skorej jari a napáda rozkvitnuté stromy. Po napadnutí stromčeka napríklad náhle uschne celá vetva, niekedy dokonca uhynie celý strom. Pokiaľ sa striedajú denné teploty v čase kvetu a ešte do toho začne pršať, neváhajte a stromy ošetrite odporúčanými prípravkami proti moniliovému úpalu.

Pozor na múčnatku, hubové choroby i vošky

Predtým sa táto choroba u nás prakticky nevyskytovala, ale ak dnes chceme mať kvalitné plody, bez ošetrenia proti múčnatke sa nezaobídeme. Z prípravkov je možné použiť Discus či Kumulus. Pomôžu s múčnatkou nielen na egrešoch, ale aj na okrasných rastlinách, jabloniach, prípadne na duboch. Svojimi vedľajšími účinkami pôsobia dokonca na roztočce, ktoré významne potláčajú.

Ak sa chystáte sadiť cibuľoviny, nezabudnite na morenie cibule prípravkom proti hubovým chorobám.

Rôzni škodcovia sa nám môžu začať objavovať v týchto dňoch aj na izbových rastlinách, sú to napríklad puklice, molice alebo vošky. Majú rady príjemne teplé prostredie našich bytov a rýchlo sa množia. Optimálnym riešením týchto problémov sú insekticídne tyčinky.

Zapichneme ich do kvetináča a celé tri mesiace máme postarané nielen o výživu rastlín, ale aj o škodcov, ktorí by sa na rastlinách mohli vyskytnúť. Tyčinky si dokážu poradiť napríklad aj s červcami a puklicami, ktorí sú chránení proti účinku iných prípravkov svojim štítkom alebo vlnou, ktorú vylučujú.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa