×
Vyhľadávanie v blogoch

Dlhoveká trvalka do záhrady bez presádzania? To je pivónia

Pivonky najlepšie vynikajú samostatne alebo v malých jednodruhových skupinách. Kombinácie niekoľkých druhov sú dosť ťažké z dôvodu prílišnej rozmanitosti tvarov a farieb kvetov. Pristane im to v spoločenstve okrasných tráv, na jar vyniknú ich červené výhony vedľa cibuľovín: narcisov a tulipánov. Pri ich jesennom sfarbení zistíte, že si naozaj vystačia najlepšie sami.

Na Ďalekom východe sa pivonky pestovali už pred takmer dvoma tisíckami rokov, v Európe sa objavili až v stredoveku. Najobľúbenejšie boli plnokveté odrody, ktoré stále v ponuke prevažujú. V posledných rokoch si získavajú stále väčšiu obľubu pivonky s kvetmi jednoduchými či poloplnými, ktorých priemer býva viac ako pätnásťcentimetrový (existujú aj odrody s kvetmi až dvadsaťcentimetrovými), s bonusom príjemnej vône.

Krovité pivonky

Veľmi žiadané sú drevité pivonky (Paeonia suffruticosa), polokery dorastajúce do výšky aj šírky okolo dvoch metrov. Na jeseň listy zhadzujú ako ostatné opadavé kríky a nezaťahujú. Väčšinou sa predávajú ako kontajnerové rastliny, takže sa dajú vysádzať od jari do jesene.

Klasikou zostávajú pivonky s jednoduchými ružovými kvetmi, medzi novinkami sa však nájdu aj plnokveté odrody vo farbách od bielej cez oranžovú a sýtočervenú až po fialovú, prípadne s kvetmi dvojfarebnými a poloplnými.

Krovité pivonky sadíme do jamy s rozmermi cca 50 x 50 cm, ktorú vyplníte kvalitnou krajinou s prídavkom dobrého kompostu. Namiesto vrúbľovania (poznáte ho podľa zrastenej kôry) musí byť aspoň pätnásť centimetrov hlboko v zemi, inak sa môže stať, že vám na kríku vyrazia plané výhony.

Rozrastá sa do dvojmetrovej šírky i výšky a presádzanie neznáša. Pôda by mala byť priepustná a živná (vzhľadom na dlhovekosť), teplejšia chránená poloha na miernom slnku alebo v polotieni. Na zimu zakryjeme každoročne drevitú pivonku po obvode koreňového balu čečinou.

Pivonka bylinná

Pivonka bylinná je dlhoveká trvalka podstatne menšia ako drevitá – okolo pol až jedného metra výšky, ktorá sa na zimu úplne stratí (zaťahuje do zeme). Skoro na jar pučia červené výhony, na ktorých sa za krátko objavia lesklé tmavozelené listy a neskôr aj kvetné puky. Záhradu ozdobia po celý rok svojimi dekoratívnymi listami, nielen v čase kvitnutia.

Výsadba sa vykonáva na jeseň. Stanovište riadne premyslíme, pretože ani ony neznášajú presádzanie – prestanú najmenej na tri roky kvitnúť. Miesto je ideálne chránené pred vetrom (poláme ťažké kvety), so živnou priepustnou zemou, ktorá nevysychá.

Púčiky na dužinatých koreňoch musia byť najviac tri centimetre pod povrchom pôdy, aby mohli dýchať, hlboko zasadené pivonky slabo porastú, nepokvitnú alebo len veľmi málo. Nevhodné sú premokrené pôdy – rastliny skôr znesú občasné krátkodobé sucho.

Oba druhy rastú pomerne pomaly, takže v prvom roku po výsadbe bude mať rastlina len niekoľko výhonov a kvetov (niekedy iba jeden). Kým získa svoju charakteristickú podobu a bohaté kvitnutie, bude jej to trvať minimálne tri roky. Po odkvitnutí ich môžete prihnojiť dobre rozležaným kompostom alebo minerálnym hnojivom (môžu byť hnojivá určené ružiam). Na jar vlahu privítajú, pokiaľ neprší, v lete po odkvitnutí vydržia aj krátkodobé suchá.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa