×
Vyhľadávanie v blogoch

Prastará liečivka, ktorá neprávom upadla do zabudnutia – rimbaba obyčajná

Ak trpíte na migrény, mali by ste túto margarétu zaradiť do osadzovacieho plánu. Rimbaba je jedným z najúčinnejších prírodných prostriedkov proti migrénam, pôsobí preventívne ale aj pri akútnych ťažkostiach. Účinnou látkou je najmä parthenolid, ktorý účinkuje ako antagonista serotonínu a na protimigrenóznom účinku sa podieľajú aj ďalšie látky, najmä silice.

Obsahuje aj veľké množstvo vonnej silice s pinénom a bornylacetátom, seskviterpénové laktóny vrátane parthenolidu, chrysanhemonín, deriváty acetylénu, triesloviny a ďalšie účinné látky. Užíva sa vo forme čaju, alebo rôznych výťažkov.

Ďalej pôsobí kvitnúca vňať rimbaby proti horúčke, rozširuje cievy, zmierňuje bolesti, stimuluje žalúdok a pôsobí aj proti reume, možno ju využiť aj pri bolestivej menštruácii. Pripravuje sa z nej aj účinné kloktadlo proti bolestiam v krku a mierne preháňavý čaj.

Môže sa používať samostatne alebo do zmesí, jej použitie sa však neodporúča v tehotenstve. Rastlinu je možné využiť aj zvonka: čerstvú vňať podrvíme valčekom, aby pustila šťavu, zľahka ju osmažíme na slnečnicovom oleji a horúcou prikladáme na brucho pri kolikových bolestiach alebo na boľavé kĺby.

Aromatická trvalka

Rimbaba obyčajná je silne aromatická trvalka, dorastajúca do výšky až 1 m, pôvodom je z juhovýchodnej Európy. Pestuje sa ako okrasná rastlina v teplejších oblastiach môže aj splaňovať. Kvitne v júni až auguste, na liečebné účely sa zbiera kvitnúca vňať na začiatku rozkvetu. Môžu mať jednoduché aj plné kvety, najčastejšie ružové až červené.

Ak rimbabu po odkvitnutí zrežeme, pohnojíme a dôkladne zalejeme, kvitnú na jeseň druhýkrát. Ako prevencia migrény sa odporúča zjesť denne jeden čerstvý list rimbaby, pri liečbe dva až tri listy, nie však viac. U citlivejších osôb by mohla rimbaba vyvolať vznik vriedkov v ústach, listy jeme teda najlepšie medzi chlebmi, prípadne ich rozmixujeme v nápoji.

Pri migrénach môžeme užívať aj tinktúru z rimbaby. Pri nástupe migrény je odporúčané podávať každú polhodinu 5-10 kvapiek v troche vody, po ustúpení záchvatu v liečbe pokračujeme podávaním 10-15 kvapiek tinktúry 3x denne. Do pol roka u troch štvrtín postihnutých jedincov vďaka tomu migréna úplne vymizne alebo sa zníži frekvencia migrenóznych záchvatov a ich intenzita.

Možno použiť aj nálev pripravený obvyklým spôsobom v dávkovaní 125 ml 4x denne, alebo jemne mletý prášok zo sušenej byliny 4x denne v množstve na špičku okrúhleho noža.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa