×
Vyhľadávanie v blogoch

Blíži sa sezóna medvedieho cesnaku

Cesnak medvedí (Allium ursinum) môžete pestovať aj na svojej záhrade. Skúste miesto na vysadenie čo najviac priblížiť jeho prirodzenému výskytu. V prírode sa cesnak medvedí najčastejšie vyskytuje v lužných a listnatých lesoch, okolo potokov, na úpätiach svahov – rastie na vlhkých, piesočnato-hlinitých až ílovitých pôdach.

Cesnak medvedí je skorou jarnou vytrvalou rastlinou, ktorá vyrastá ešte pred olistením stromov. Po odkvitnutí a zaplodení ich nadzemná časť odumiera a v lete už nie je viditeľná. V dobe kvetu, ku koncu mája, návštevníka lesa upúta silná typická cesnaková vôňa. V teplejších oblastiach začína cesnak rásť už ku koncu februára! Doba rastu cesnaku sa uvádza od apríla až do júla, záleží na lokalite.

Medvedí cesnak sa ľahko môže zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Zámena je možná v nekvitnúcom stave, pri zbere zbierame teda iba rastliny, ktoré dobre poznáme! Spoľahlivo sa dá rozpoznať, ak list zľahka nalomíte – jemná cesnaková vôňa vás presvedčí.

Pozor! aj keď nie je ohrozenou alebo chránenou rastlinou, musíme vás upozorniť na možnosť porušenia zákonných ustanovení, a to predovšetkým pri jeho zbere v zvlášť chránených územiach. Cesnak medvedí zbierajte na využitie ako liečivky vždy iba mimo zvlášť chránených území, zber robte šetrne k prírode a v množstve len pre vlastnú potrebu.

Využitie medvedieho cesnaku v kuchyni

Cesnak ideálne konzumujeme za surova. V kuchyni ho môžeme použiť rovnako, ako cesnak siaty, tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantná chuť. Jeho prednosťou je, že konzument potom nie je „tak veľmi cítiť“. Pridať ho môžeme do nátierok, šalátov, polievok, masla, robí sa z neho „špenát“ a podobne.

Zo šťavy z listov môžeme vyrobiť hmyzí repelent, alebo ju použiť pri dezinfekcii v domácnostiach. Na dlhšie užívanie sa z cesnaku vyrába tinktúra alebo sa listy nasekajú a zmrazia. Časté je tiež naloženie nasekaných alebo pokrčených listov v oleji alebo peste.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa