×
Vyhľadávanie v blogoch

Farebné záhony i v zime? Je čas na vysiatie okrasnej kapusty

Keď už letničky dokvitli a začnú jesenné mrazy, môže byť okrasná kapusta nádherným doplnkom jesenných i zimných záhonov a kvetináčov. Práve teraz je ideálny čas na jej predpestovanie. Vysadzuje sa totiž v rovnakom termíne ako dvojročné rastliny.

Okrasná kapusta je mimoriadne dekoratívna a vyžaduje minimálnu starostlivosť. Šľachtená bola predovšetkým pre krásu, ale stále zostáva jedlá, rovnako ako jej blízki príbuzní – kel a kapusta. Jej listy sú však trocha tuhšie a majú horkastú chuť.

Poprvykrát bola vyšľachtená pravdepodobne v Japonsku, kde je veľmi populárnou okrasnou rastlinou, odtiaľ pochádza väčšina odrôd a hybridov. Farebné variácie sú najčastejšie od bielej, smotanovej, cez ružovú, najrôznejšie odtiene karmínovej, fialovej alebo lososovej v rôznych kombináciach. Farba býva najvýraznejšia v strede ružíc a k okrajom slabne. Hlávka – otvorená ružica listov – pripomína pivoňku alebo veľkú ružu. Listy sú hladké, ľahko skučeravené, strapaté alebo silne vykrajované.

Výsev okrasnej kapusty

Osivo vysejeme do misiek a asi po mesiaci rastliny presadíme do kvetináčov. Môžeme si však ušetriť prácu a do sadbovačov vysiať semienka priamo. Na záhon sadeničky presadzujeme najneskôr do polovice augusta, aby stihli dostatočne vyrásť a zosíliť do príchodu prvých mrazov. Rastliny dorastajú do veľkosti podľa priestoru, ktorý má ich koreňový systém k dispozícii (odroda, ktorá na záhone dosiahne priemer ružice 80 cm, vyrastie vo kvetináči do priemeru len 20 cm). Rastliny sadíme do sponu 30x30 cm. Starostlivosť venujeme tiež ochrane pred hmyzom. Proti náletu škodcov môžeme rastliny ochrániť prikrytím bielej netkanej textílie.

Nepreháňajte to s hnojením. Nadmerné hnojenie a vysoké teploty spomaľujú rýchlosť a intenzitu farbenia. Rastliny majú radšej chudobnejšiu zeminu, stále mierne vlhkú a polotieň. Na plnom slnku sa rastlinám veľmi nedarí. Hlávka zhnedne a rozpadne sa. Nízke teploty podporujú tvobu farbív. Ružice okrasných kelov sa teda vyfarbujú až pri poklese nočných teplôt k nule. Ak nebudú dlhodobé mrazy pod mínus 10 °C, vydržia až do kvitnutia prvých cibuľovín.

Okrasný kel či kapustu môžeme kombinovať napríklad s kvitnúcimi vresmi alebo drobnokvetými chryzantémami.

Medzi osvedčené skupiny odrôd patrí napríklad Pigeon F1 (rastliny sú kompaktné, nízke s ľahkým zvlnením okrajov listov). Skupina Peacock F1 má listy pilovito strihnuté. Odrody Crane F1Sunset F1 vytvárajú až 80 cm dlhú stonku (hlúb), na jej vrchole je menšia ružica sfarbených listov, sú teda vhodné do kytíc.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa