×
Vyhľadávanie v blogoch

Vysievame a pestujeme: cibuľa zo semien

Predtým sa cibuľa pestovala výhradne výsevom, výsadba sadzačky je výsadou posledných desaťročí. Skúste si nejakú odrodu cibule vypestovať síce pracnejšou a dlhšou cestou, ale s podstatne lepším konečným efektom.

Sortiment odrôd na vysievanie cibule zo semien zahŕňa cibule veľmi atraktívne nielen farbou, ale aj tvarom a chuťou a je rozhodne širší, než pri výbere sadzačky. Cibuľa je vitálna, trvanlivá a podstatne dlhšie skladovateľná ako cibuľa vypestovaná zo sadzačky.

Výsev cibule

Semená cibule vysievame v prvej polovici marca (záleží na počasí) do riadkov vzdialených od seba 25 až 30 cm a do hĺbky 2 až 3 cm. Vzídené rastliny vyjednotíme na 8 až 10 cm, aby si vzájomne nekonkurovali. 

Cibuľa potrebuje slnko a záhrevné, skôr suchšie, piesčitejšie pôdy bohaté na humus. Ťažké, ílovité, kyslé a studené pôdy nie sú na jej pestovanie vhodné a cibuľa v nich podlieha chorobám. Nemá rada ani vyššie polohy a vlhšiu klímu. Cibuli musíme dopriať dostatok fosforu a draslíka, naopak neznáša nadbytok dusíka a chlór.

Na to nezabúdajte pri prihnojovaní. Nadbytok dusíka v pôde spomaľuje zrenie a uskladnená cibuľa dlho nevydrží. V období sucha ju musíme zavlažovať, potrebuje pravidelné odburiňovanie a okopávanie, aby bola pôda dobre prevzdušnená.

Obdobie zberu

Venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibuliek sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zberané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď vňať z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla).

Cibuľu vytiahneme a necháme uschnúť na záhone, po niekoľkých dňoch ju zviažeme do zväzkov a necháme zavesenú uschnúť. Keď je cibuľa suchá, uskladníme ju na chladné a suché miesto s teplotou 0–2 ºC.

Odrody cibule

Zo semien cibule vám môžeme ponúknuť napr. odrodu Karmen. Je to poloskorá odroda cibule, ktorá sa vyznačuje plochým guľovitým tvarom, sýtočervenou šupkou a príjemne pikantnou chuťou, dužina je biela s červenými okrajmi.

Cibuľa Zebrune sa podobá ako bežnej cibuli, tak aj šalotke, od nej sa ale odlišuje väčšími plodmi, má výrazne pretiahnutý tvar. Jej chuť je sladká, ale zároveň značne pálivá.

Cibuľa Globo je veľmi výnosná odroda, vyznačujúca sa veľkými plodmi s hmotnosťou až 750 g (i viac), šupka má svetlohnedú farbu. Dužina je biela s jemnou, sladkastou chuťou. Cibuľa Zittauer je poloneskorá odroda, cibuľky sú guľovité s hmotnosťou okolo 80 g, šupka je žltohnedá a tenká.

Cibuľa Amfora F1 je hybridná neskorá odroda, plody sú guľovité s hnedou šupkou a s hmotnosťou okolo 170 g, je výborne skladovateľná. Cibuľa Lisabon je biela zväzková cibuľka, ktorá je určená na skorý zber a priamu konzumáciu, cibuľky sú malé a ploché, rýchlo rastú a sú veľmi chutné.

Je možné vysievať ju už od februára, prvej úrody sa dočkáme na začiatku júna. Je v BIO kvalite. Cibuľa je tiež veľmi cenená v ľudovom liečiteľstve, kde sa využíva predovšetkým pre svoje antibakteriálne či protizápalové účinky.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa