×
Vyhľadávanie v blogoch

Máj v okrasnej záhrade

V máji vysievame zeleninu s krátkou vegetačnou dobou ako sú reďkovky, hrach či hlúboviny a vysádzame teplomilnú zeleninu.

Okrem toho je máj tiež mesiacom vysádzania a vysievania okrasných rastlín.

Okrasné rastliny

Predpestované letničky vysádzame rovnako ako teplomilné druhy zeleniny okolo 15. mája.

Rastlinám však rýchly presun z bytu alebo skleníkov na vonkajšie stanovište príliš nesvedčí, preto je dobré sadenice pred výsadbou otužovať. Len otužené sadenice budú schopné prečkať prípadné nízke nočné teploty, ktoré môžu niekedy klesať až k bodu mrazu.

Ak takto nízke teploty hrozia, vyplatí sa aj otužované rastliny chrániť prekrytím napr. bielou netkanou textíliou. Do doby, než poriadne zakorenia, je dôležité čerstvo vysadené rastliny pravidelne zalievať, prípadne v ich okolí odstraňovať burinu. 

Okrasné tekvičky

V poslednej dobe medzi záhradkármi stále obľúbenejšie okrasné tekvičky.Tie môžeme rovnako ako úžitkové tekvice a uhorky na záhrade pestovať buď z predpestovanej sadby, alebo z priamych výsevov.

Pri výseve alebo výsadbe na konečné stanovište je potrebné pamätať, že aj v prípade týchto rastlín, ktorých plody sú v porovnaní s úžitkovými formami naozaj malé, dosahuje plaziaca stonka niekoľko metrov.

Je preto potrebné na záhone vopred vyhradiť dostatok miesta. Výhodné je nechať okrasné tekvičky pnúť sa napr. pri plote. Zvláštne plody týchto tekvíc dorastajú do niekoľkých centimetrov a ako dekorácia vydržia vonku aj zvnútra niekoľko mesiacov.

Tekvičky zberáme od septembra do októbra.

Orlíčky

Rastliny, ktoré sú na pestovanie veľmi nenáročné a pritom veľmi krásne, sú orlíčky. Zaujímavé sú hlavne zvláštnymi tvarmi kvetov v najrôznejších farbách. Semená orlíčkov vysievame priamo v období apríla až mája alebo si počas februára až marca predpestujeme sadenice.

Semená klíčia na svetle, rozhodne ich teda nezahŕňame. Orlíčky sú ideálne na pestovanie vo vlhších záhradách, dokonca sa im darí aj v chladnejších oblastiach. Kvety sú vhodné aj na rez.

Modrice

Ďalšou absolútne nenáročnou kvetinou, tentoraz ale cibuľovinou, je modrice (Muscari). Kvety modríc môžu byť až 25 cm vysoké a rovnako ako v prípade orlíčkov sú vhodné aj na rez. Na záhonoch ich kvety v období apríla a mája tvoria súvislé koberce.

Dojem navyše umocní, ak ich vysievame vo farebnej kombinácii napr. so žltými kvetmi narcisov. Semená modríc vysievame priamo na stanovište počas apríla a mája.

Iskerníky

Žltými, oranžovými, červenými alebo bielymi kvetmi vykvitajú iskerníky (Ranunculus), rastliny, ktoré sú tiež vhodné na rez. Cibuľky, ktoré vysádzame v apríli až máji, je vhodné pred výsadbou namočiť do vody.

Cibuľky sa vsádzajú do hĺbky 5 cm a na vzdialenosť 15 cm. Iskerníkom vyhovuje polotieň či slnečné stanovište. Rastlina kvitne celé leto až do septembra. V máji mnoho kvetov vykvitá, ale sú aj také, ktoré už majú obdobie kvetu za sebou.

K takým patria napr. tulipány či narcisy, pri ktorých je potrebné odstrániť kvetné stvoly so vznikajúcimi plodmi. Dosiahneme tak, že rastlina bude všetky živiny ukladať na budúci rok. Listy je však dôležité ponechať, bez nich by sa rastliny čoskoro oslabili a prestali by kvitnúť.

Naopak, aby načerpali ďalšiu silu na nasledujúcu sezónu, je vhodné rastliny pohnojiť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa