×
Vyhľadávanie v blogoch

Blahoker čiže klerodendrón, ušľachtilá liana, ktorú možno pestovať v byte

Blahokere je možné v našich klimatických podmienkach pestovať iba ako izbové rastliny. Pôvodom sú totiž z trópov a ozdobné nie sú len príťažlivými kvetmi ako z iného sveta, ale aj svojimi tmavými listami.

Blahoker radíme do čeľade hluchavkovitej (Lamiaceae), poznáme cca 310 druhov, sú dnes rozšírené v trópoch a subtrópoch celého sveta. Clerodendrum thomsonie, čiže blahoker Thomsonovej sa môže v izbe pnúť po opore (až do výšky 2,5 metra) alebo ho možno naviesť na drôtené koleso (rovnako ako napríklad mučenku), alebo nechať rásť v závesnej nádobe ako rastlinu previsnutú a závesy budú naozaj bohaté.

Dekoratívny kompaktný ker

Pokiaľ ho budeme pravidelne zaštipovať, vytvorí kompaktný ker. Tmavozelené listy rastliny sú nápadne žilkované, a tak veľmi dekoratívne (odroda Variegata má listy dokonca mramorované).

Kvety majú obvykle tvar lampiónika, z ktorého vykukne sýtočervená korunka. Rastliny kvitnú počas celého vegetačného obdobia, od jari do jesene. K úspešnému rastu potrebuje rozptýlené svetlo. Priamemu slnku ho v žiadnom prípade nevystavujte.

Celoročne tiež musí mať vyššie teploty (od 17 do 29 ° C), znesie však aj vyššie. V čase kvetu vyžaduje stále mierne vlhký substrát a každých 14 dní hnojivo. V období vegetačného pokoja zalievame iba tak, aby substrát nevyschol, vôbec nehnojíme. V dobe vegetácie mu tiež prospieva rosenie vlažnou, odstátou vodou.

Každý rok rastlinu presadíme do väčšej nádoby, prípadne stačí vymeniť aspoň vrchnú časť zeminy (ak je kvetináč dobre prerastený koreňmi, znamená to, že rastlina ochotnejšie kvitne). Ako substrát je bežný, pre izbové rastliny, alebo zmes listovky a kvalitného kompostu. Na dno nádoby vždy pripravíme drenáž – zo štrku, keramzitu, perlitu alebo vermikulitu.

Pre tvarovanie je ideálna doba v predjarí a skoro na jar, teda ešte pred kvitnutím. Výhony môžeme skracovať podľa potreby, rez znáša výborne (odrezané časti môžeme dokonca použiť ako stonkové rezne, ktoré vysadíme do ľahkého substrátu a prostredia s vyššou vzdušnou vlhkosťou a teplotou prostredia – ochotne nám za takých podmienok zakorenia).

Štítok: izbové rastliny
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa