×
Vyhľadávanie v blogoch

Sirôtky ozdobia záhon aj kvetináč

Sirôtky sú jedny z najobľúbenejších a najstarších záhradných ozdôb. Napriek tomu, alebo možno práve preto, sa na trh dostávajú stále nové a nové kultivary týchto pestrých dvojročiek. Pôvabné sirôtky potešia rôznofarebným kvetenstvom až do zimy a to všetko s minimom námahy, sú totiž veľmi pestovateľsky nenáročné.

Ľahko predpestujete sadeničky zo semien a následná starostlivosť o ne je tiež minimálna. Sú vhodné na záhon aj do pestovateľských nádob, ktoré pristanú najmä previsnutým odrodám sirôtok.

Pôvodné odrody sirôtok boli vyšľachtené z voľne rastúcej fialky v 19. storočí. Preto tiež sirôtky bývajú často nazývané fialky. Napriek tomu, že ani v praxi nie je rozdiel medzi sirôtkami a fialkami presne definovaný, možno fialky charakterizovať ako nižšie, kompaktnejšie a s drobnejšími kvetmi.

V sortimente dnešných odrôd sú sirôtky jednofarebné aj viacfarebné a s tzv. „okom“ aj bez. Odrody s okom majú kvety s charakteristickou stredovou kresbou. Na základe veľkosti kvetov sa delia do niekoľkých skupín. Stredná veľkosť kvetu je medzi 4 až 5 cm, zatiaľ čo sirôtky veľkokveté majú kvety s priemerom až 8 cm.

Často pestované sú sirôtky zo skupiny Hiemalis, ktoré vysievame v júni a už v septembri sa dočkáme krásnych kvietkov. Výhoda tohto druhu sirôtok spočíva najmä v tom, že rovnaké rastliny vykvitnú ešte raz na jar. K obľúbeným jednofarebným odrodám patrí nádherne modrá Schweizer Riesen Alpensee, k žiadaným odrodám s okom patrí napríklad striebristomodrá fialka odrody Inspire. Širokú ponuku ďalších odrôd nájdete na eshope osiva-semena.sk.

"Výhoda sirôtok odrody Hiemalis spočíva najmä v tom, že rovnaké rastliny vykvitnú ešte raz a to hneď na jar."

Semená sirôtok vysievame v závislosti na tom, či chceme, aby rastliny kvitli na jar alebo na jeseň. Na jesenné kvitnutie vysievame semená skoro na jar, zatiaľ čo sirôtky, ktoré majú kvitnúť na jar vysievame v júni a júli. Semená vysievame do bežného výsevného substrátu, po výseve zasypeme a pritlačíme. Výsev je potrebné udržovať stále vlhký. Klíčenie za ideálnych podmienok (vlhko a teplota okolo 15 ° C) obvykle trvá 10 dní.

Vypestované sadenice môžeme aj na jeseň vsádzať v teplých oblastiach rovno na záhon. V oblastiach, kde sú podmienky na pestovanie menej priaznivé je lepšie rastliny presadiť do kvetináča a tie potom umiestniť na chladné, zároveň však svetlé stanovište a s výsadbou na záhon počkať až na jar. Rastliny prezimujúce na záhonoch je na jeseň vhodné ľahko zakryť prikrývkou z čečiny. Na jar sirôtky prihnojujeme univerzálnym hnojivom so zníženým obsahom dusíka.

Sirôtky pestujeme najlepšie v humóznych pôdach s dostatočnou zásobou pôdnych živín (tie však môžeme doplniť hnojivom – viď vyššie). Možno ich pestovať ako na slnečných polohách, tak aj v polotieni. Na konečné stanovište vysádzame sadenice sirôtok na vzdialenosť 15 až 20 cm.

A ešte jedna zaujímavosť na záver. Pomenovanie sirôtka údajne vzniklo podľa povesti o nehodných sirôtkach zakliatych spolu s nevlastnými i vlastnými dcérami do kvetu fialky roľnej. Iná povera tvrdí, že kvet sirôtky pripomína tvár ženy – macochy. A aké vysvetlenie poznáte vy?

Štítok: Záhrada, sirôtky
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa