×
Vyhľadávanie v blogoch

Lobulária – bohato a dlho kvitnúca letnička

Lobulária prímorská (Lobularia maritina) pochádza zo Stredomoria. Je to nízka, nenáročná, bohato a dlho kvitnúca bylina, vytvárajúca husté koberce. U nás je pestovaná v rôznych kultivaroch ako okrasná letnička.

Zo svojej domoviny sa ako okrasná rastlina rozšírila do mnohých krajín Európy, Ázie, Severnej i Južnej Ameriky, severnej Afriky, Austrálie i na Nový Zéland.

Ťahajúce sa alebo priame byle vyrastajú z bohatého koreňového systému, bývajú 10 až 40 cm vysoké. Voňavé drobné kvety sú usporiadané do hroznov združených vo vrcholíkovitých kvetenstvách.

Kvety sú biele, ružové alebo fialové. Zvyčajne rozkvitá v rozmedzí apríla až septembra. V kvetoch je veľa peľu i nektáru, rastliny sú preto považované za medonosné. Semená sú rozširované hlavne vetrom.

Lobulária pestovanie

Ako jedna z mála rastlín znáša sucho a na kvitnutie žiada slnečné stanovisko a dobre priepustný substrát. Pôda by mala byť ľahká až stredne ťažká, pokiaľ možno vápnitá.

Vytvára koberce kvitnúce dlhú dobu, je používaná na obruby záhonov alebo chodníkov, býva vysadzovaná v skalkách pre pokrytie priestoru medzi kameňmi.

Zvyčajne sa sama vysemeňuje a každoročne opäť vyrastie. Lobulária je vhodná i samostatne do záhonov. Pri výsadbe substrát pohnojíme pomaly rozpustnými hnojivami a počas vegetácie prihnojujeme 1x týždenne hnojivom pre balkónové alebo kvitnúce rastliny.

Zálievku podriadime počasiu. Pokiaľ ju po kvitnutí ostriháme, znova vykvitne.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa