×
Vyhľadávanie v blogoch

Leto patrí harmančeku

Harmanček pravý inak tiež lekársky (latinsky Matricaria chamomilla alebo Matricaria recutita) je liečivá rastlina známa už po stáročia - v Egypte bol harmanček vďaka svojim liečivým účinkom zasvätený Slnku a bohu Slnka Ra a cenili si ho tiež starí Gréci, v anglosaských krajinách bol harmanček dokonca jedna z deviatich posvätných bylín.

Harmanček sa inhaloval pri astme a problémoch s nespavosťou. Je to vzpriamená jednoročná bylina, môže však prezimovať v prízemnej ružici a na stanovisku tak vydržať celkom až 3 roky.

Harmanček pravý vysievame do ľahkej a priepustnej pôdy, do záhona na plnom slnku. Semienka vysejeme riedko na povrch substrátu, ale nezasypávame ich. Osivo musí mať dostatok svetla, ktoré na klíčenie nutne potrebuje.

Pod nesprávnym názvom harmanček rímsky môžeme tiež pestovať Rumanček rímsky (Chamaemelum nobile, syn. Anthemis nobilis), tiež známy ako rmen sličný. Je to nízka vytrvalá rastlinka, ktorá sa pestuje v dvoch variáciách - buď plnokvetej, alebo s kvetmi podobnými harmančeku pravému.

Liečivé účinky harmančeka

Oba druhy majú zhodné liečivé účinky, sú nízke (15-30 cm), z pôdy neodoberajú takmer žiadne živiny, hodia sa preto aj ako zelený koberec do záhonov všetkého druhu. Tvoria veľmi dekoratívne porasty, nevadí im zošliapanie a pri kosení nádherne voňajú.

Množí sa iba vegetatívne, takže jediná možnosť je zakúpiť sadeničku. Vyhovuje vlhká humózna pôda a stanovište na plnom slnku alebo ľahko v tieni. Do pôdy pred výsadbou zapracujeme tenkú vrstvu kompostu.

Rumanček mierni kŕče všetkého druhu (menštruačné, žalúdočné, črevné), upokojuje nervy, zlepšuje trávenie a čistí žalúdočný trakt. Väčšinou ho znášajú aj ľudia, ktorí sú na harmanček alergickí (má totiž trochu iný mix účinných látok).

Oba druhy harmančekov zalievame tak, aby bola pôda vlhká, harmanček rímsky má radšej pôdu o niečo vlhkejšiu ako harmanček pravý. Sú to rastliny pomerne ľahké na pestovanie a obvykle nie sú ohrozované žiadnymi škodcami.

Sušený harmaček

Kvety zbierame ihneď po rozkvete. Pri zbere by stopka kvetu nemala byť dlhšia ako 2 cm. Zozbierané kvety sušíme pri teplotách okolo 30 °C (ideálna je sušička s reguláciou teploty). V čase sušenia harmanček nepretrepávame.

Správne usušené kvety sa vyznačujú bielymi lístkami, zeleným kalichom a stopkou s príjemnou arómou. Nesprávne usušený harmanček sa drobí a má žltkastú až hnedú farbu.

V lekárstve a ľudovom liečiteľstve má harmanček naozaj široké využitie, určite poznáte harmančekový čaj, kloktadlo, detský olejček, harmančekové kúpele či obklady a pod.

Náš tip

Harmančekový čaj - pripravíte z 10 g sušeného kvetu harmančeka a 250 ml vriacej vody. Bylinu necháte vylúhovať a čaj popíjate teplý.

Harmančekový výluh - pripravuje sa podobne ako čaj, akurát bylinu necháte v nádobe až do vychladnutia a potom scedíte. Výluh sa kloktá, môže pomôcť na zápal hrdla. Účinkuje proti nadúvaniu a pri žalúdočných problémoch.

Odvar - môžete pridať do kúpeľa na uvoľnenie a relaxáciu, upokojuje, takže býva odporúčaný "nespavcom".

Obklady, kúpele, zábaly a maste - sú ideálne na ošetrenie pokožky, ekzémov a rán, harmanček má hojivé účinky. Pôsobí proti zápalom všetkého druhu a mierni únavu. Ak použijete harmanček na naparovanie tváre, budete mať prečistenú a rozjasnenú pleť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa