×
Vyhľadávanie v blogoch

Exotické rastliny do kvetináča

Väčšinou ide o chúlostivé krásky, ktoré je ideálne pestovať v nádobách, pretože našu zimu by vonku pravdepodobne neprežili. Na zimu ich musíme presťahovať do chodby, garáže či zimnej záhrady. Za trochu starostlivosti sa však odvďačia záplavou farebných kvetov a kvitnú prakticky celé leto….

Bugenvilea (Bougainvillea)

Bougenvilea je nádhernou tropickou až subtropickou lianou, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Rastlina nie je mrazuvzdorná, preto ju odporúčame v zimných mesiacoch presunúť do miestnosti.

Každý kvet tejto rastliny zdobia tri farebné, ľahučké a takmer priesvitné listene podobné krídlam motýľa, ktoré ho obklopujú. V sparnom lete rastlina vyžaduje dostatok vlahy, pretože odparuje veľké množstvo vody.

Na záhrade jej v letných mesiacoch vyberieme miesto chránené pred dažďom. Nezabúdame tiež na hnojenie (konkrétne fosforečné hnojivá).

Juka vláknitá (Yucca filamentosa)

Pokiaľ hľadáte nenáročnú a vysokomrazuvzdornú rastlinu, ktorá znesie naše zimy, potom je Juka vláknitá jasnou voľbou, pretože znáša bez problémov mráz aj viac ako -25 °C.

Pre svoj priaznivý rast a vývoj však vyžaduje veľmi svetlé miesto, najlepšie sa jej darí na plnom slnku. Ideálna je ľahká, priepustná, hlinitopiesočnatá pôda s veľmi dobrou drenážou, kde sa nebude držať voda.

Juka vyžaduje skôr suchšie prostredie, preto ju zalievame iba mierne.

Ibištek (Hibiscus)

Ibištek má kalichovito červené, ružové či žlté, neprehliadnuteľné kvety a každým rokom kvitne bohatšie. Najvhodnejším miestom na pestovanie je slnečné stanovište.

Vyžaduje pravidelné hnojenie aj zálievku. Spočiatku vegetácie je ibištek vhodné prihnojovať prípravkami s vyššou koncentráciou dusíka, v lete siahnite skôr po fosforečných hnojivách.

Granátovník (Punica granatum)

Granátovník alebo Marhaník je krásny ker či malý stromček, ktorého krásne červené kvety majú dekoratívny vzhľad. Možné je vypestovať si aj vlastnú úrodu granátových jabĺčok.

Od jari do jesene ho necháme vonku na terase alebo na záhrade v dostatočne veľkej nádobe. V zimných mesiacoch ho prenesieme domov, pretože vyžaduje prezimovanie bez mrazov s teplotami od 5 do 10 ° C, a aj napriek tomu, že vydrží aj v tme, mal by mať aj cez zimu dostatok svetla.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa