×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako chrániť úrodu bez chémie?

Chemických postrekov nájdete v záhradkárskych potrebách nespočet. Na trhu je však množstvo biologických prostriedkov a postrekov, ktoré prekvapia dobrou účinnosťou. Skúste však použiť aj iné triky.

Maličký čierny chrobák, ale veľmi aktívny, je drepčík (Phyllotreta). Za sezónu obvykle vyrastú dve generácie. Každá samička nakladie takmer dvesto vajíčok.

Dravé larvy milujú predovšetkým kapustovitú zeleninu, s radosťou sa pustia do vašej kapusty, brokolice a karfiolu, nepohrdnú však ani reďkovkami, kelom, kapucínkami či chrenom.

O bielej a čiernej horčici, žeruche alebo rukole ani nehovoriac. Larvy sa špecializujú na korienky, no prehryznú sa až do listov. Listy sú obľúbenou pochúťkou aj pre dospelých chrobákov drepčíkov, ktorí do nich vyhryznú drobné dierky, kým ich úplne nezlikvidujú.

Prevencia

- kvalitná častá zálievka bráni množeniu a liahnutiu drepčíkov

- vyskúšajte lepové dosky na škodcov či mydlový postrek s octom

- niekto tiež odporúča vápenný prach alebo drevený popol, pálené vápno je potrebné pokropiť vodou, aby sa rozpadlo na jemný prášok

- skúste vysadiť kapustovitú zeleninu v kombinácii s paradajkami, špenátom alebo šalátmi, skúste použiť aj bielu netkanú textíliu a hneď zo začiatku pestovania pokryte záhony

V auguste a v septembri napadá koreňovú zeleninu pochmúrnatka mrkvová. Larvy v zelenine vyhlodávajú chodbičky a znečisťujú ich trusom.

Brokolicu, kapustu, karfiol, reďkovky, pekingskú kapustu a ďalšie rastliny z čeľade kapustovitých zožierajú larvy muchníc s poetickými menami kvetilka kapustová, kvetilka všežravá a plodomorka kapustová. Kvetilka cibuľová napáda cibuľoviny.

Larvy sa prehrýzajú cez suknice, likvidujú listy a rastlina následne vädne. Premnožená je aj muchnica vŕtalka pórová - druhá generácia lariev liahnuca sa v auguste a septembri. Prevŕtava sa cez celú rastlinu, ktorú likviduje rekordnou rýchlosťou.

Prevencia

- zaručeným spôsobom, ako ochrániť zeleninu pred ničivými larvami muchníc, je inštalovanie jemnej sieťoviny. Tú buď hoďte priamo na zeleninu, alebo ju pripevnite na obruče z drôtu alebo plastu.

Sieť sa musí inštalovať ihneď po zasiatí plodiny. Dole ju dávame len v prípade odstraňovania buriny alebo pri zbere. Vhodné je sieť ešte zakopať cca 5 cm do pôdy.

- pravidelné upratovanie záhradky - najneskôr tri týždne pred výsadbou pôdu vydezinfikujte dusíkatým vápnom alebo chemickými prostriedkami

- ak zeleninu larvy napadli, nekompromisne odstráňte zvyšky rastlín, plodiny v ďalších rokoch na záhone striedajte - na rovnaké miesto po niekoľko rokov nevysádzajte rovnakú alebo podobnú plodinu

- nad záhon vylepte žlté lepové dosky

- rastliny môžete chrániť pomocou aromatických bylín– vysaďte aksamietnicu, nechtík, tymián alebo šalviu

- zástancovia permakultúrnych záhrad odporúčajú vysádzať zmiešané kultúry rastlín, napr. mrkvu a cibuľu

- biologický prostriedok s mikroorganizmom Macrocheles robustulus, bio insekticídne postreky a moridlá používané pri výsadbe.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa