×
Vyhľadávanie v blogoch

Bohatá úroda cukiet si žiada dostatok vlahy a živín

Cukety sú vďačnou plodovou zeleninou, ktorá má v kuchyni univerzálne použitie – v teplej aj studenej kuchyni, na sladké aj slané pokrmy. Nie sú náročné na pestovanie, pričom plodia bohato a vytrvalo. Niektoré odrody cukiet sú tiež dekoratívne.

Ako cukety správne pestovať, aby sme sa dočkali veľkej, zdravej a chutnej úrody?

1. Za suchého počasia cukety zalievajte odstátou, najlepšie dažďovou vodou.

2. Pri násade plodov potrebujú rastliny dostatok vlahy a výživy.

3. Na hnojenie sú ideálne organické hnojivá alebo rastlinné výluhy bohaté na draslík.

Ak rastliny nepestujete v mulčovacej textílii, je vhodné mulčovať pôdu organickým materiálom. Vrstva nesmie byť príliš silná, aby sa pod ňou neskrývali slimáky a aby nezahrnula kŕčok rastlín.

Plody podložíme suchým mulčovacím materiálom (slamou, pilinami), alebo doskou, dlaždicou a podobne, aby na vlhkej zemi neplesniveli.

Cukety zberáme, keď dorastú do dĺžky od 7 do 15 cm, najviac 20 cm. Menšie plody sú lahodnejšie a o dostatočný objem úrody sa so včasným zberom nepripravíte, nebojte sa. Keď na rastline žiadne plody neuzrejú, rastlina nasadzuje plody stále nové a nové, aby zabezpečila semená pre budúcu generáciu.

Plody zberajte v rukaviciach a tričku s dlhým rukávom, pretože lodyhy aj listy rastlín sú často posiate ostňami alebo tuhými chlpmi.

Cukety od rastliny odrezávame ostrým nožom, ponechajte niekoľko centimetrov dlhú stopku, vydrží potom v chlade kvalitné aj niekoľko dní.

Ak je teplá jeseň, zber u neskôr vysiatych rastlín môže prebiehať veľmi dlho. Ak poklesne teplota pod 4 ° C cukety strácajú na kvalite a mávajú poškodenú šupku. Musí sa zožať včas, prípadne rastliny chránime netkanou bielou textíliou.

Cukety sú výborné nielen v teplej kuchyni, na vyprážanie, zapekanie aj fritovanie, ale aj surové do zeleninových šalátov, výborná je polievka alebo napríklad nátierka. Nestratí sa ani pri príprave rôznych buchiet a koláčov.

K chorobám sú rastliny pomerne odolné, za horúceho a suchého počasia ich niekedy môže napadnúť pleseň uhorková (rastliny zle rastú a na listoch sa objavuje sivý povlak). Prevenciou je stabilná zálievka, stále mierne vlhká pôda a samozrejme aj celkovo dobrá kondícia rastlín.

Napadnuté listy je nutné ihneď odstrániť. Možno použiť fungicídy alebo prípravky na prírodnej báze (rastlinné oleje), ktoré odolnosť proti plesniam taktiež zvyšujú. Na rastlinách aj plodoch si radi pochutnávajú slimáky. Vošky môžu na cukety preniesť vírusovú mozaiku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa