×
Vyhľadávanie v blogoch

Neskoro kvitnúce letné záhony. Čo na ne vysadiť?

Hlavnou dobou kvitnutia týchto záhonov je august až september alebo september až október. Je to obdobie, keď už mnoho kvetov nerozkvitá, je preto dôležité dobre zvažovať, aké druhy do týchto typov záhonov zvoliť.

Augustové a septembrové záhony

Na augustových záhonoch sa postarajú v druhej polovici mesiaca o pestrú paletu farieb napríklad neskoré plamienky, čechravy a hviezdnice, ktoré pokvitnú až do septembra.

Tieto rastliny sa pekne dopĺňajú s trvalo kvitnúcimi záplevákmi, strapatkami, rebríčkami, hlaváčmi, pryšcami a nevädzami. V septembri potom začnú na záhradách kvitnúť ďalšie trvalky, ako sú sasanky, ploštičníky, smeje a jesenné hviezdnice.

Na slnečnom mieste v nie príliš suchých záhradných pôdach v tomto období krásne pokvitnú rudbekie, plamienky, rebríčky a hviezdnice: Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm', Aster dumosus ‚Kristina', Phlox paniculata ‚Hochgesang', Achillea filipendulina ‚Parkers's Variety a Physostegia virginiana 'Summersnow'.

Táto zmes zastupuje vysoké druhy rastlín, ako aj tie, ktoré sa hodia skôr k okrajom skupinových výsadieb, alebo ktoré sú určené na samostatné rozmiestňovanie.

Farebné kombinácie

Záhony môžete ladiť aj do rôznych farebných kombinácií. V ružovo-bielych varietach, na slnečnom mieste, v bežnej záhradnej pôde, od augusta do októbra pekne pokvitnú rozmanité rastliny. Vyberáme echinaceu, hviezdnice a sadec.

Svojou odolnosťou podporí Aster novae-angliae kompaktne vyzerajúci záhon s Echinaceou purpurea – echinaceou purpurovou, dobre známou liečivou rastlinou a tmavolistou odrodou sadca Eupatorium rugosum. K nim skvele padne vankúšová forma odrody Aster dumosus Herbsgruss vom Bresserhof.

Dominantou ďalšieho záhonu môže byť jedna z okúzľujúcich odrôd japonských sasaniek‚ Königin Charlotte' (má veľké poloplné kvety hodvábne ružového zafarbenia a je v záhone dobre viditeľná vďaka vysokým stonkám, na ktorých tieto kvety rozkvitajú). Kombinovať sa dá s hviezdnicou rozkladitou, Aster divaricatus, ktorá má tmavé drôtovité stonky a na ich koncoch sa objavujú biele úbory kvetov.

Široko kopijovité listy spomínané astry rozkladité zahalia holú pôdu. Mierne previsajúcim sviecovitým kvetenstvom záhon doplní Cimicifuga ramosa – ploštičník odrody ‚Brunette', ktorý vás omámi aj svojou prekrásnou vôňou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa