×
Vyhľadávanie v blogoch

Palmy v slovenských záhradách – skúste ich aj vy

Ešte pred niekoľkými rokmi bolo zvláštne vidieť v českých záhradách exotické palmy, ktoré sme poznali iba z našich dovoleniek. Palmy sa nachádzali iba v botanických záhradách či na okenných parapetoch v bytoch.

Široký výber ponúkaných odrôd paliem nám ponúka aj možnosť pestovať mrazuvzdorné druhy celoročne vonku. Tie ostatné môžeme pestovať ako prenosné rastliny a v zime s nimi skrášliť interiér.

Palmy pestované celoročne vonku našu záhradu prenesú na vlnu exotiky.

Mladé palmy sú veľmi citlivé na mráz a sú iba plytko zakorenené. Stačí ich teda na zimu prekryť mulčom alebo netkanou textíliou.

Problém by mohol nastať iba pri dlhotrvajúcich mrazoch, ktoré našťastie v našich klimatických podmienkach nie sú až také časté. V zimných mesiacoch je potrebné nezabudnúť na pravidelnú zálievku.

Kmeň a listy paliem nie sú na mráz citlivé. Listy niektorých paliem na zimu opadávajú, čo pri ich raste nehrá žiadnu úlohu. Každú jar sa u paliem, rovnako ako u iných vytrvalých rastlín, tvorí nové olistenie.

Jednou z najodolnejších je palma konopná, ktorej pôvodnou domovinou sú Himaláje a je teda zvyknutá na zimovanie v mrazoch.

Semená Trachycarpus fortunei si môžete zakúpiť na eshope osiva-semena.sk a vyskúšať si pestovanie od začiatku. Je to jednoduchšie, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať!

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa