×
Vyhľadávanie v blogoch

Šalvia ako liečivka i rastlina na okrasu

Svojou širokou škálou farieb a veľkostí patrí táto bylina medzi cenené záhradné rastliny. Patrí do čeľade hluchavkovitých, typické sú pyskaté kvety. Okrem šalvie lekárskej je možné pestovať celú radu letničiek i trvaliek.

Farebná škála kvetov šalvie je veľmi široká, môžu byť biele, ružové, broskyňové, žlté, fialové, modré až po sýtočervené. Listy majú rôzne odrody i rôzne sfarbenie. Popri tradičnej zelenej, môžu byť panašované, purpurové alebo striebristosivé.

Sadíme ich do trvalkových záhonov a skaliek i do rôznych nádob a truhlíkov. Pre rastliny volíme slnečné stanovište alebo mierny polotieň. Na slnku kvitnú lepšie.

Pôda by mala byť dobre priepustná so zásaditou reakciou. Pravidelné hnojenie nevyžadujú, môžeme však použiť rozpustné hnojivá alebo organické prihnojovanie už pri výsadbe.

V záhonových výsadbách pôsobia šalvie lepšie vo väčšej skupine. Rastliny je vhodné sadiť predpestované – výsev ani predpestovanie nie je zložité, semená dobre klíčia, koncom marca ich vysejeme do truhlíkov alebo po mrazoch priamo na stanovište.

Rovnako ako levandule aj šalvie potrebujú pravidelný rez. Nikdy však rastlinu nerežeme na jeseň, ale vždy na jar. Odstránime suché či poškodené byle a ostatné skrátime na 20 – 40 cm od zeme. Väčšina trvalých druhov je mrazuvzdorná. Pozor dávame na zimnú vlhkosť a rozvoj hnilôb, na zimu je lepšie rastliny chrániť čečinou.

Šalvia muškátová je dekoratívna rastlina so širokými listami a ružovými kvetmi. Jej vôňa má nádych voňavej pelargónie a vína. Vôňa šalvie a levandule v sebe spája šalvia levanduľolistá.

Ako jednoročná či dvojročná rastlina sa môže pestovať veľmi dekoratívna šalvia záhradná so žiarivými farebnými listami. Veľmi často používaná v mestských výsadbách a parkoch je šalvia žiarivá. Zo širokej ponuky si vyberie naozaj každý.

Nezabudnite

- neprospieva im ťažká ílovitá pôda, pred výsadbou stanovište vylepšíme hrubým pieskom, štrkom a kompostom.

- pokial rastliny prestanú kvitnúť, je potrebné omladiť ich, na jar trsy presadíme – vyberieme, rozdelíme a znova zasadíme mladé, zdravé časti rastliny

- šalvie v nádobách v zime nehnojíme

- ak zrežeme rastliny po prvom kvitnutí až k zemi, znova pokvitnú. Kvitnutie podporíme odstraňovaním odumretých kvetov.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa