×
Vyhľadávanie v blogoch

Jesienky - typické krásky s fialovými kvetmi

Táto krásna cibuľovina vytvára od augusta do konca októbra ostrovčeky farieb v najrôznejších odtieňoch bielej, fialovej a ružovej. Priamo z pôdy vyrastajú stvoly dlhé až 20 cm, ktoré nesú pohárovité kvety. Sádiť jesienky môžeme medzi pôdopokryvné rastliny, pod dreviny alebo do štrkových plôch. Sú veľmi podobné šafranu (Crocus), ale nemájú s ním nič spoločné. Zatiaľ čo šafran kvitne na jar, jesienky (Colchicum) sú typickým jesenným kvetom a zakončujú sezónu.

Nebezpečná krása

POZOR: jesienka je prudko jedovatá a môže spôsobiť aj smrť, zatiaľ čo šafran je chránenou rastlinou, z ktorej sa vytvára ono bájne korenie. Rozdiel by sme na prvý pohľad možno nespoznali, jesienka však má 6 okvetných tyčiniek, zatiaľ čo šafran iba 3. Šafran po odkvitnutí vytvára listy, ktoré prečkajú zimu, na jesienke rašia listy až na jar.

Ideálna doba pre výsadbu

Ak ste ich ešte nestačili zasadiť, teraz je ten správny čas. Najvhodnejšie obdobie na sadenie naháčikov, ako sa ľudovo hovorí jesienkam, je od augusta do konca októbra. Ideálne stanovište je v polotieni, s pôdou bohatou na živiny.

Cibuľky vysádzajte do hĺbky asi 15 cm. Na počasí závisí, kedy sa otvoria prvé puky. Platí jednoduchá úmera: čím nižšie sú teploty, tým skôr sa krásne kvety objavia.

Ak máte jesienky zasadené v trávniku, mali by ste po výsadbe (alebo v ďalších rokoch už od polovice augusta) s kosačkou obchádzať miesto, kde rastú, aby prvé puky neskončili na komposte.

Po odkvitnutí sa rastlina zatiahne. Postranné výhony sa premenia na nové kvetné hľuzy, z ktorých v ďalšom roku vyrašia ďalšie postranné výhony.

„Kým šafran kvitne z jari, jesienky (Colchicum) sú typickým jesenným kvetom a zakončujú sezónu.“

Tak vznikne časom hustý koberec kvetov. Jesienky o sebe znovu dajú vedieť na jar. Podlhovasté listy sú usporiadané do ružice okolo zeleného semenníka, ktorý sa vytvára od mája do júla.

Letné mesiace prečká jesienka v podzemnej hľuze, aby na jeseň znovu rozkvitla. V závislosti od druhu a odrody sa kvety začínajú objavovať od augusta. Jesienky sú vhodným doplnkom neskorých trvaliek, ako sú novemberky alebo jesenné hviezdnice.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa